Zdravje > Aktualno
365 ogledov

"Bojim se, da smo na robu sušnega rekorda"

suša suha tla
Podobno kombinacijo vročine in suše smo beležili tudi v letih 2003, 2012 in 2013, a v nekaterih delih Slovenije se že približujemo in ponekod celo že presegamo te ekstreme.

Lokalna neurja, ki so sinoči povzročila nekaj nevšečnosti na severu in severozahodu države, so ponekod prinesla od 20 do 30 litrov dežja na kvadratni meter, kot kaže ne bodo pripomogla k blažneju suše. Agrometeorologinja z Agencije RS za okolje (Arso) Andreja Sušnik pravi, da se nam približuje obdobje, ki bo blizu ali celo na vrhu lestvice najmočnejših suš v državi.

Sušnikova je ob tem pojasnila, da se bodo sušne razmere, ki so se v zadnjem tednu okrepile na vseh koncih Slovenije, predvsem pa na jugovzhodu, omilile le za dan, največ dva. "Na teh območjih dnevno izhlapi od šest do sedem litrov vode na kvadratni meter. Neurja so tako prinesla le rahlo osvežitev za kakšen dan," je dejala. 

Koruza suša  | Avtor: Jerca Božič Kranjec Jerca Božič Kranjec

Potrebovali bi rahel dež, ki pa ga ni na vidiku

Izhlapevanje v naslednjih dneh ostaja zaradi vročine veliko, kar pomeni, da se bodo tla še bolj izsušila. Na poljih bi za omilitev suše po mnenju Sušnikove potrebovali rahel dež, ki bi zemljo namakal postopoma, in sicer vsaj 100 oziroma 150 litrov na kvadratni meter. Priznala je, da pa marsikje tudi to ne more več omiliti stanja. "Določene poljščine so v takih fazah, da se ne bodo mogle več obnoviti," je dodala.

Na udaru kmetijske rastline

Zaradi suše so na udaru večinoma vse kmetijske rastline, ki so na polju, največ težav pa je s koruzo na lahkih, prodnatih tleh. Brez dodajanja vode pa so težave še toliko večje, saj se povezujeta vročinski in sušni stres, ki ga kmetijske rastline v dneh vročinskih valov doživljajo še bolj intenzivno.

Sušne razmere so se v zadnjem tednu najbolj okrepile na jugovzhodu, kjer vztraja suša od junija naprej, a v fazo ekstremnosti prehaja že celo območje države. Ekstremni suši se tako približujejo tudi območja na Obali, Štajerskem in Prekmurju. Najbolje je trenutno še v severovzhodni Sloveniji, a vročina tudi tam že zelo obremenjuje travinje in določene poljščine.

Podobno kombinacijo vročine in suše smo beležili tudi v letih 2003, 2012 in 2013, a v nekaterih delih Slovenije se po mnenju Sušnikove že približujemo in ponekod celo že presegamo te ekstreme.

"Bojim se, da smo na robu sušnega rekorda v jugovzhodnem delu države. Izhlapevanje se bo ob vročini še nadaljevalo, v naslednjih desetih dneh pričakujemo, da bo izhlapelo še okoli 60 litrov na kvadratni meter. Suša se bo zalezla še krepko v drugo polovico avgusta, tako da se že približujemo ekstremnemu stanju," je poudarila Sušnikova. Prepričana je, da bo letošnja suša vsekakor v vrhu lestvice, če ne celo v vrhu.

Komentarjev 2
  • brane 00:43 04.avgust 2017.

    če se bodo takšne razmere začele vsako tretje ponavljati bo pač potreben nacionalen sistem vodooskrbe kmetijstva podoben avtocestnemu izpred20.let.

  • Avatar Leon
    Leon 14:28 03.avgust 2017.

    Potrebovali bi rahel dež, ki pa ga ni na vidiku................ARSO ! Narava s katero smo se tako nesramno poigrali nam vrača udarce ! Ni tako kot meni ministrica Majcen ,da bo zemlja sčasoma samo nevtralizirala vse te strupe iz okolja ...prikaži več ! Gospa Majcen , jaz vas ne bi zaposlil na svinjski farmi ,ker se bi mi prašiči smilili ! Seveda je g. Cerar drugačnega mnenja .Na žalost narave in državljanov .