Zdravje > Aktualno
89 ogledov

Bolečine v grlu: Pazljivo pri izbiri tega zdravila

Zdravila Profimedias
Okužbo v ustih in grlu je mogoče ublažiti z zdravili, vendar strokovnjaki opozarjajo na previdnost, predvsem pri astmatikih.

Tablete za lajšanje bolečin v grlu običajno vsebujejo flurbiprofen. Flurbiprofen spada v skupino zdravil, imenovano nesteroidna protivnetna zdravila. Ta zdravila vplivajo na odziv telesa na bolečino, oteklino in povišano telesno temperaturo.

Pogosto se to zdravilo uporablja tudi za zdravljenje artritisa (sklepnega vnetja), saj zmanjšuje nastajanje prostaglandinov v telesu, prostaglandini so namreč snovi, ki so odgovorni za indukcijo vnetja in bolečine v telesu.

Težko dihanje | Avtor: Profi Profi
Po opozorilih nemških znanstvenikov, pa so lahko flurbiprofeni tudi nevarni, pozvročajo namreč bronhokonstrikcijo (zožitev bronhijev), kar oteži dihanje in povzroči napad astme, navaja francoska agencija dpa.

Zato pulmologi astmatikom svetujejo, naj ne jemljejo zdravil proti lajšanju bolečin v grlu in namesto teh priporočajo prišila, ki delujejo na lokalni ravni. Pripročljiva so tudi zeliščna zdravila na osnovi arnike, islandskega lišaja, kamilice, timijana in seveda žajblja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.