Zdravje > Aktualno
8292 ogledov

"Bolezen mi je že ogrožala življenje, simptomi pa so bili zelo prikriti"

svetovni dan kronične mieloične levkemije
1/6
Miran Juršič
Preveč ljudi opusti zdravljenje te kronične bolezni, saj se počutijo dobro

Kronična mieloična levkemija (KML) je v zadnjih letih pogosto predstavljena kot bolezen, kjer je razvoj znanosti dosegel največ v boju proti raku. A kljub temu, da je na voljo učinkovito zdravljenje, nekateri bolniki brez posveta z zdravnikom prenehajo terapijo, ker »se počutijo tako dobro«. Letos so tako žal zabeležili smrt bolnice, dva bolnika pa sta na intenzivni kemoterapiji. Vsi trije so brez posveta z zdravnikom opustili terapijo.

Nujno k zdravniku, če opazite nenavadne pojave v svojem telesu

Milena Remic, 53-letna  prostovoljka in podpredsednica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo L&L, pravi, da je kronična mieloična levkemija (KML) potuhnjena bolezen: »Meni so jo diagnosticirali izjemno pozno, saj so bili prvi simptomi zelo neznačilni in prikriti, bila sem ves čas utrujena, otekala sem v noge, kar se mi niti v nosečnosti ni zgodilo, in bila sem slabokrvna. To bi lahko kazalo na karkoli, zato sem šla pozno k zdravniku. Moja osebna zdravnica je bila zelo pozorna in me je takoj poslala na pregled krvi. Ta je pokazal nenormalno stanje krvnih telesc, ki je nakazovalo težjo obliko krvne bolezni. Zdravnica me je takoj napotila v hematološko ambulanto. Bolezen je že prešla v akutno fazo, ki mi je ogrožala življenje. Takoj so me začeli zdraviti s tarčnimi zdravili, ki so zaustavila napredovanje bolezni. Zato vsakomur, ki opazi nenavadne pojave v svojem telesu, ki jih prej ni bilo, toplo priporočam, naj obišče zdravnika.«

V Sloveniji vsako leto 18 do 24 novih bolnikov

Kronična mieloična levkemija (KML) je rak krvnih celic in kostnega mozga. Razvije se v kostnem mozgu, kjer zaradi zamenjave delčkov dveh kromosomov (kromosoma številki 22 in 9 – zato je svetovni dan KML 22. 9.) nastaja preveč bolezensko spremenjenih belih krvničk, ki jih imenujemo tudi levkemične celice. KML ima 10 do 15 odstotkov vseh bolnikov z levkemijo. V Sloveniji vsako leto za KML na novo zboli od 18 do 24 bolnikov. Trenutno je v Sloveniji okoli 250 bolnikov s KML, ki jih zdravijo v vseh bolnišnicah, kjer delujejo hematologi.

Za razvoj bolezni je ključna napaka v DNK: zaradi zamenjave delčkov dveh kromosomov pride do nastanka kromosoma, imenovanega Philadelphia. Ta daje informacije za nastanek beljakovine, ki spodbuja kostni mozeg k nastajanju preveč bolezensko spremenjenih belih krvničk, ki jih imenujemo tudi levkemične celice. Zdrave celice kostnega mozga ohranjajo uravnoteženo nastajanje eritrocitov, levkocitov in trombocitov. Pri KML pa povečano število levkemičnih celic izrine zdrave celice - pomanjkanje zdravih celic povzroči bolezenske simptome in znake.

Prepoznajte prve znake KML

- utrujenost

- bolečine v trebuhu

- bolečine v kosteh

- bolečine pod levim rebrnim lokom

- občutek napihnjenosti (tudi po zaužitju male količine hrane)

- zvišana telesna temperatura

- nočno potenje

- zadihanost

- hujšanje

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.