Zdravje > Aktualno
204 ogledov

Bolezen norih krav. Strah pred novim izbruhom smrtnonosne bolezni

Bolezen norih krav, možgani človeka Profimedias
Na Otoku po več kot 20 letih odkrili novo obliko Creutzfeldt-Jakobove bolezni pri človeku. Strokovnjaki opozarjajo, da je mogoče pričakovati nove primere.

Zdravniki iz Londona so po dvajsetih letih, odkar se je prvič pojavila bolezen norih krav pri človeku, sedaj odkrili novo obliko bolezni tega tipa. Strokovnjaki so že dalj časa napovedovali, da bi se to lahko zgodilo, sedaj pa se bojijo novega navala okužb, ki so za človeka lahko tudi smrtonosne. 

"Pričakovati je mogoče nove primere," ugotavljajo strokovnjaki z londonskega univerzitetnega kolidža v publikaciji New England Journal of Medicine, Inga Zerr z univerze v Göttingenu pa je ob tem dodala, da števila novih primerov ni mogoče natančno napovedati, saj obstaja preveč nejasnih dejavnikov.

Okužba povzroči degeneracijo možganskega tkiva

Creutzfeldt-Jakobovo bolezen povzročajo infektivne beljakovine, imenovane prioni. Gre za napačno zvite beljakovine, ki se nalagajo v možganih in povzročajo različne vrste degenerativnih nevroloških bolezni, tudi Creutzfeldt-Jakobovo.

Ko napačno zviti prioni, na primer po zaužitju mesa z boleznijo norih krav okuženega goveda, pridejo do možganov, sprožijo neke vrste smrtonosen učinek domin, saj se začnejo napačno zvijati tudi telesu lastni prioni, kar vodi v degeneracijo možganskega tkiva. Bolezen se vedno konča s smrtjo, cepiva ali zdravila zanjo ni,

Pred dvajsetimi leti največ okuženih v Veliki Britaniji

Obstaja več tipov Creutzfeldt-Jakobove bolezni, med njimi tudi varianta vCJB. Ta je povezana z zaužitjem okuženega mesa oz. epidemijo bovine spongiformne encefalopatije oziroma. bolezni norih krav v 90. letih minulega stoletja. Večino primerov so takrat zabeležili v Veliki Britaniji, sočasno z boleznijo norih krav.

Tip bolezni vCJB se je doslej pojavljal le pri ljudeh z določeno kombinacijo dedne zasnove. Gre za okoli 40 odstotkov prebivalstva. Sedaj pa je na Otoku za vCJB zbolel moški, ki je imel drugačno kombinacijo dedne zasnove. Ta pa je bolj razširjena, saj jo ima približno vsak drug človek.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.