Zdravje > Aktualno
8503 ogledov

Ukrivljen penis: Bolezen, o kateri se premalo govori, lahko povzroči različne oblike raka

penis Shutterstock
Zaradi intimne narave bolezni se o tem še vedno malo govori, bolezen pa močno prizadene moško samozavest in seveda tudi zdravje.

Študija, v kateri je sodelovalo kar 1,5 milijona moških, je pokazala zaskrbljujočo povezavo med Peyronijevo boleznijo (bolezenska ukrivljenost penisa) in razvojem raka na želodcu, kožnim rakom in rakom na modih, sporoča ameriško združenje za reproduktivno medicino.

Pri Peyronijevi bolezni pa se zaradi kroničnega vnetja vezivnega tkiva v penisu to tkivo zadebeli, zaradi česar nastane ukrivljenje pri erekciji. Spolni odnosi so zato boleči in oteženi. Vzrok za bolezni še ni povsem znan, strokovnjaki jo pripisujejo predhodni poškodbi penisa. 

Znak Peyronijeve bolezni je fibroza, nastanek presežnega fibroznega vezivnega tkiva, ki povzroči ukrivljenost penisa v erekciji. Ta motnja prizadene okoli dva odstotka moških, najpogosteje v starosti nad 40 let.

Bolezen, o kateri se premalo govori

Zaradi intimne narave bolezni se o tem še vedno malo govori, bolezen pa močno prizadene moško samozavest in seveda tudi zdravje.

moški, spodnje perilo, penis Stvari o penisu Magazin Stvari o penisu, ki jih mnogi moški ne vedo, a bi jih morali vedeti

Rezultati raziskave, ki so jih analizirali raziskovalci Univerze Baylor v Houstonu, so pokazali, da obstaja pri bolnikih z diagnozo Peyronijeve bolezni kar 40 odstotkov večje tveganje za razvoj raka na modih, 29 odstotkov večje tveganje za razvoj melanoma (ena od oblik kožnega raka) in 40 odstotkov večje tveganje za razvoj raka na želodcu.

Pozivi na pregled

Glede na zaskrbljujoče rezultate študije so strokovnjaki moške, ki se spopadajo s to težavo, že pozvali na pregled: "To je zelo pomembno, saj moški motnji ne povzročajo posebne pozornosti. Poleg tega, da vpliva na spolni in reproduktivni življenjski cikel bolnikov, lahko bolezen povzroči zelo resne posledice," je za The Telegraph dejal urolog Alexander Pastuszak in dodal, da bolezni vse do omenjene raziskave niso povezovali z malignimi obolenji.

Poškodbe med spolnim odnosom in športno aktivnostjo

Peyronijeva bolezen običajno nastane kot posledica poškodb majhnih krvnih žil v penisu, na primer med spolnim odnosom ali športno dejavnostjo. Majhne poškodbe so lahko posledica nezaželenih pripetljajev med erekcijo, kot so nesrečni premiki v postelji med menjavo položajev ali pa zdrs med pospravljanjem erektiranega uda v kavbojke v naglici.

 | Avtor:

Poškodovano tkivo ni sposobno akumulirati krvi, zato se ne širi in povzroči, da se penis ukrvi. Sicer lahko bolezen povzroči že ena sama travmatična izkušnja. Vendar se bolezen ne razvije pri vseh, zdravniki zato verjamejo, da obstajajo še dedne lastnosti, ki igrajo vlogo pri občutljivosti na to motnjo.

Komentarjev 1
  • perhan63 08:16 08.november 2017.

    zravn pa reklama za trening varne vožnje ...za posrat od smeha