Zdravje > Aktualno
11090 ogledov

Bolezen, zaradi katere smo Slovenci najbolj ogroženi na svetu, v porastu

Nijz
To so bolezni, ki v tem času krožijo po Sloveniji in jih je v primerjavi z lani več.

Lymska borelioza je zdaleč najbolj razširjena bolezen, ki jo prenašajo klopi v Sloveniji. Pa ne samo to, v nekaterih letih je bila obolevnost preko 300 bolnikov na 100.000 prebivalcev, kar pomeni, da smo najbolj ogrožena populacija na svetu, so spomladi, na začetku sezone klopov opozorili strokovnjaki. 

Glede na podatke NIJZ, kjer tedensko spremljajo tudi te bolezni, letos in tudi v tem času izstopa prav borelioza. "V 40. tednu letošnega je bilo prijavljenih 90 primerov Lymske borelioze, v enakem obodbju lani pa 61. Do 7. 10. 2018 je za LB zbolelo 6759 ljudi, od tega 54 % žensk in 46 % moških," navaja NIJZ.

Največ je zbolelo starejših, v starostni skupini 55 do 64 let ( 23 odstotkov). Leta 2017 jih je v Sloveniji za boreliozo v celem letu zbolelo 3.741 ljudi. 

 | Avtor: Nijz Nijz

Cepiva proti boreliozi pri ljudeh ni

Borelioza | Avtor: Profimedia Profimedia
Z ustreznim načinom življenja, primerno zaščito z oblačili in repelenti ter s čimprejšnjo odstranitvijo prisesanih klopov lahko možnost okužbe pomembno zmanjšamo. Bolezen se običajno začne z rdečino, ki se pojavi nekaj dni do tednov po vbodu klopa, se počasi širi, na sredini bledi in dobi obliko obroča. Kožne spremembe trajajo nekaj tednov do mesecev. Že v času kožnih sprememb ali pa v prvih mesecih po izginitvi se lahko pojavi prizadetost živčevja, sklepov ali srca.

Lymsko boreliozo zdravijo z antibiotiki. Zdravljenje je zelo uspešno in enostavno zgodaj v poteku bolezni, nekoliko bolj zapleteno pa pri zastaranih oblikah bolezni, ki pa so redke, sporočajo strokovnjak, ki vas opozarjajo na previdnost ob nabiranju gob in kostanja.

Več tudi KME-ja

V Sloveniji imamo tri bolezni, ki jih povzročajo klopi, poleg lymske borelioze in redke humane granulocitne anaplazmoze, je tukaj še veliko bolj nevarni klopni miningoencifalistis (KME), za katerim pa na srečo zboli manj ljudi. Prejšnji in teden pred tem na NIJZ niso zabeležili obolelih, je pa do 7. oktobra letos za KME v Sloveniji zbolelo 127 oseb, med njimi je več moških ( 57 odstotkov). Zaradi klopnega menigoencefalitisa je bilo v letu 2017 prijavljenih 104 primerov.  Opozorila o cepljenju očitno še vedno ne zaležejo.

klopni meningitis Cepljenje Zdravje KME: To je bolečina, ki se je ne da opisati

Porast črevesnih virusnih obolenj

V Negovalni bolnišnici UKC Ljubljana velja od srede, 17. oktobra 2018 dalje omejitev obiskov na eno zdravo odraslo osebo, da omejujejo obiske, so na začetku tedna sporočili tudi iz celjske bolnišnice. Na otroškem oddelku in na neonatalnem odseku ginekološko-porodniškega oddelka Splošne bolnišnice Celje velja omejitev obiskov na eno zdravo osebo zaradi širjenja virusnih črevesnih okužb, so zapisali. 

"V štiridesetem tednu smo zabeležili  63 primerov norovirusnih okužb, v tednu prej 14, v enakem obdobju lani 20, " dodajajo na NIJZ. Prevladuje torej noroviroza, zelo nalezljiva črevesna bolezen, ki jo povzročajo norovirusi, Prenaša se s tesnim stikom med ljudmi, preko okužene hrane in vode ali z dotikanjem onesnaženih površin; Povzroča vnetje želodca in / ali črevesja (akutni gastroenteritis).

Širijo se kot požar

Norovirusi so zelo kužni in se v zaprtem okolju širijo kot požar. Najpogostejši znaki okužbe so: driska, bruhanje, slabost in želodčne bolečine; bolnik ima lahko tudi povišano telesno temperaturo, glavobol in bolečine po celem telesu. Bruhanje je pogosto prvi oziroma tudi vodilni znak bolezni. Driska je vodena in brez primesi krvi ali sluzi. Pri sicer zdravih osebah težave izzvenijo v 12 do 60 urah. Težji potek okužb je pri majhnih otrocih, starejših osebah in osebah, ki se zdravijo v bolnici.

Doba inkubacije

Čas od okužbe do pojava bolezni je običajno od 24 do 48 ur. Začetek bolezni je lahko nenaden ali pa se razvije postopoma: "Cepiva proti okužbi s norovirusi ni, prav tako ne  zdravil, antibiotiki ne pomagajo, zdravi se samo simptome, kar pomeni nadomeščanje tekočine.

Širijo se tudi po zraku

Virusi so zelo kužni, prenašajo pa se s stikom z izbruhanino ali blatom okužene osebe, z dotikanjem onesnaženih predmetov, z aerosoli, ki nastanejo z onesnaženimi kapljicami, ki nastanejo in se širijo po zraku pri bruhanju in z virusom onesnaženo hrano ali vodo.

Pomembno je, da bolezen izzveni

Otrok, ki imajo drisko in bruhajo, ne pošiljamo v šolo, sicer pa tudi sami ostanite doma in se ob tem posvetujete  z zdravnikom. Na NIJZ opozarjajo, da je treba ostati doma vsaj 48 ur po zadnjem bruhanju in driski. 

Zdravniki največjega zdravstvenega doma v Sloveniji ob tem svetujejo, da se da se v tem času izogibamo prostorov, kjer je možnost povečane koncentracije virusov (npr. nakupovalni centri). Poskrbimo tudi za prezračevanje prostorov in higieno kašlja., dodajajo. 

Zbolevajo otroci

V nekaterih ambulantah Zdravstvenega varstva predšolskih otrok ter Zdravstvenega varstva šolskih otrok in mladine ZD Ljubljana že beležijo porast virusnih okužb zgornjih dihal ter virusnih okužb prebavil, tako kot vsako leto v tem času. "Zbolevajo predvsem otroci, ki se družijo v skupinah (šole in vrtci), saj takrat pride do hitrejšega prenosa virusev z enega otroka na drugega," so pojasnili za Žurnal24. 


 

Komentarjev 4
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 14:14 19.oktober 2018.

    Lol!!! A zdej je pa KME kar bolj nevaren od Limske borelioze, zato ker obstaja cepivo?? Lobiji delajo svoje ane? Pri KME preležiš en teden in je to to (pazit da ne znižuješ vročine!!!!!!!). Pri Limski pa si za vse ...prikaži več življenje okužen. Ves čas moraš pazit, da ti ostane telo fit in zdravo, sicer pride do regresije. Da ne govorim o nepravih antibiotikih, ki jih talajo po Sloveniji proti Limski.