Zdravje > Aktualno
12038 ogledov

Bolezni zaradi alkohola: Slovenske občine, kjer imajo zaradi tega največ težav

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana.
Vsak dan zaradi vzrokov, povezanih izključno z alkoholom umreta najmanj dve osebi.

V Sloveniji vsako leto zaradi bolezni, ki so posledica pitja alkohola in prometnih nesreč, ki jih povzročijo alkoholiziran vozniki umre okrog 900 ljudi, celotni stroški posledic uživanja alkohola pa znašajo vsaj 234 milijonov evrov. Na Nacionalnem inšitutu za javno zdravje ( NIJZ) opozarjajo da bi bilo treba vsem tem stroškom prišteti še stroške zaradi zmanjšane produktivnosti in stroške, ki nastanejo zaradi duševnega trpljenja bližnjih, predvsem otrok.

Po njihovih podatkih se v Sloveniji vsak dan v bolnišnici zaradi bolezni, ki jih lahko neposredno pripišemo alkoholu, zdravi 10 ljudi  in vsak dan v povprečju umreta vsaj dve osebi.  "Zaradi prometnih nezgod, katerih povzročitelji so alkoholizirani, pa vsako leto v povprečju umre še dodatnih 75 oseb. Skupaj je to v povprečju okrog 900 smrti na leto, ki bi jih lahko preprečili. Dejansko število umrlih zaradi bolezni in stanj, kjer alkohol predstavlja le enega od vzrokov, pa je bistveno višje," opozarjajo.

V okviru novejših podatkov o zdravstvenem stanju prebivalstva v slovenskih občinah so zato pogledali tudi kazalnike, povezane z alkoholom.

 | Avtor: Nijz Nijz
Grafika prikazuje standardizirano stopnjo bolnišničnih obravnav zaradi stanj neposredno povezanih z alkoholom pri osebah starejših od 15 let.

Med občinami, v katerih je ta kazalnik najvišji in je krepko nad slovenskim povprečjem ( 2 na tisoč prebivalcev), izstopata občini, ki sta med drugim tudi sosedi, to sta občini Trnovska vas (5,8) in Sveti Andraž v Slovenskih Goricah (5,2). Omenjenim štajerskim občinam sledijo občine Jezersko (4,4),  Dobje (4,3),  Podlehnik (4,0), Škocjan (4,0) in Idrija (3,9).

Po umrljivosti zaradi alkohola krepko nad evropskim povprečjem

alkohol alkoholizem pitje | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Vsak dan zaradi vzrokov, povezanih izključno z alkoholom umreta najmanj dve osebi; V obodbju od  2011 do 2015 smo v Sloveniji zabeležili 4361 takšnih smrti; umrlo je 3417 moških in 944 žensk. "Število teh smrti je v tem obdobju upadalo, vendar smo v letu 2016 še vedno zabeleležili 826 smrti, od tega dobro polovico pred 65. letom starosti. Umrljivost zaradi alkoholu neposredno pripisljivih vzrokov je bila pri moških 6 krat višja kot pri ženskah," je pojasnila Tadeja Hočevar, vodja projekta SOPA. 

Najpogostejši vzroki alkoholu neposredno pripisljivih smrti so bili alkoholna bolezen jeter (59 %) ter duševne in vedenjske motnje zaradi uživanja alkohola (27 %), na NIJZ ob tem dodajajo, da v to statistiko niso vključeni tisti primeri, kjer je alkohol le eden od dejavnikov tveganja za bolezen ali vzrok smrti (npr. rakava obolenja, smrti zaradi vožnje pod vplivom alkohola, samomori in umori v povezavi z alkoholom.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
  • anica00 12:16 10.julij 2019.

    Kaj pa lepotne operacije? Implatani? Tukaj so tudi stroški zdravljenja, a nobeden jih ne odsvetuje

  • Skipi 10:15 10.julij 2019.

    Ne me j....Dolenci sramoto mi delate, poglejte kako so nas gorenci prehiteli :)

  • Sarko Sarko 06:49 10.julij 2019.

    prepovedat alkohol ,ki je bolj nevaren kot tobak. Naj se enako obravnava kot tobak.