Zdravje > Aktualno
423 ogledov

Bolj umazani od stranišča

mobilnik, telefon, postelja Žurnal24 main
Vaš zvesti spremljevalec, mobilni telefon, je lahko tudi nevaren. Na njem domujejo številne agresivne bakterije.

Dotaknemo se ga približno 150-krat na dan, tiščimo ga k ušesu in puščamo na jedilni mizi, čeprav je bolj umazan do WC školjke. Govorimo o mobilnih telefonih, ki jih nosimo vsepovsod, s tem pa nosimo tudi njegove redne prebivalce – bakterije. Znanstvene raziskave so ugotovile, da je na njih okoli osemdeset odstotkov najpogostejših človeških bakterij, piše italijanski Focus.

Šest pogostih bakterij

Znanastveniki so na telefonih zelo pogosto zasledili agresivno bakterijo Pseudomonas aeruginosa. Bakterija povzroča pogosto bolnišnične okužbe, tudi v Sloveniji smo že imeli primere okužb s to bakterijo, ki je odporna proti vsem antibiotikom, razen slabo učinkovitega in toksičnega kolistina. Prav zato je tu en razlog več, zakaj bi bilo v bolnišnicah smiselno prepovedati telefone.

Sodeč po študiji objavljeni v American Journal of Infection Control je na telefonih in tablicah pogosta trdovratna bakterija Clostridium difficile. Bakterija je tako močna, da je ne boste uničili z brisanjem s krpo, uporabiti boste morali tudi razkuževalna sredstva. Bakterija pogosto povzroča drisko in draženje debelega črevesa, prizadene pa predvsem starejše osebe in tiste z oslabljenim imunskim sistemom.

otrok telefon | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Na telefonih so pogosti tudi Koagulaza negativni stafilokoki. Okoli 55 do 75 odstotkov bolnišničnih izolatov je odpornih na meticilin. Med drugim povzročajo tudi okužbe krvnega obtoka, kar lahko vodi do nastanka sepse. Nevarne bakterije so žal prisotne tudi na mobilnih telefonih zdravstvenega osebja. Sodeč po turški študiji še iz leta 2009 je pri 52-ih odstotkih telefonov zdravstvenega osebja bakterija Staphylococcus aureus. 

Na naših mobilnikih so pogosti tudi streptokoki. Poznamo jih več vrst: Streptococcus pyogenes, Streptococcus agalactiae, Streptococcus pneumoniae, enterokoki in zeleneči streptokoki. Streptococcus pyogenes povzroča bolezni kot so denimo vnetje žrela, angina in škrlatinka. Najnevarnejše okužbe s Streptococcus agalactiae nastanejo pri novorojenčkih ob porodu. Razvije se lahko sepsa in meningitis. Streptococcus pneumoniae povzroča pljučnico, meningitis, sepso, bronhitis pa tudi vnetje ušesa.

Escherichia coli je bakterija, ki je običajno prisotna v našem črevesju in je potrebna in koristna za naš prebavni sistem. Gre torej za fekalno bakterijo, ki so jo znanztveniki pogosto našli na mobilnih telefonih. Bakterija je sicer vse bolj odporna na antibiotike, je pogosta pri okužbah sečil in okužba z njo lahko vodi v odpoved ledvic. Okužba z bakterijo lahko povzroča tudi močno drisko in anemijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.