Zdravje > Aktualno
63463 ogledov

Velikanska novost v zdravstvu: Končno zaradi tega ne bo treba več k zdravniku

bolniški list, bolniška Žurnal24
Obetajo si manj obiskov v ambulantah družinskih zdravnikov.

Ambulante družinskih zdravnikov so proti koncu meseca še posebej polne, mnogi bolniki namreč takrat prihajajo tudi po bolniške liste. Vendar po novem te dodatne poti ne bo več treba opraviti, potrdilo od zdravnika bo namreč vaš delodajalec dobil v elektronski obliki (eBOL).

Novost bo razbremenila tako bolnike kot zdravnike, poudarjajo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in obljubljajo, da bo zaživela še letos. "Z rešitvijo si obetamo, da bomo razbremenili zlasti ambulante družinske medicine", nam je v duhu trenutnih težav okoli preobremenjenosti družinskih zdravnikov pojasnil Damjan Kos, ZZZS. 

Leta izdali več kot milijon in pol zdravniških listov

Novost prinaša poenostavitve postopkov in prihranke; izvajalci zdravstvenih dejavnosti tako ne bodo imeli več stroškov z nakupom predtiskanih obrazcev in s tiskanjem le - teh. Osebni zdravniki so samo v letu 2018 izdali 1.572.468 zdravniških listov. ZZZS zdaj pričakujejo, da se bo tudi zaradi odprave te administrativne ovire s časom zmanjšalo število obiskov zavarovancev v ambulantah, "saj jim zgolj zaradi pridobitve eBOL ne bo potrebno obiskati zdravnika, če bo le-ta ocenil, da pregled ob zaključku bolniškega staleža ni potreben."

ZZZS | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Dostopen tudi zavarovancu

Na ZZZS dodajajo, da z rešitvijo ne bo več prihajalo napak, sicer bo elektronski zdravniški list po novem dostopen tudi bolniku.

"Zavarovane osebe bodo lahko dostopale do eBOL na spletnem portalu ZZZS za zavarovane osebe, kjer bodo lahko preverile, ali je osebni zdravnik izdal eBOL in pridobile izpis eBOL za primere uveljavljanja svojih pravic na drugih področjih (nezgodna zavarovanja, inšpekcijski pregledi, ipd.)," prednost uvedbe pojasnjujejo na ZZZS in dodajajo, da bodo vgrajene avtomatske kontrole skoraj povsem odpravile nevšečnosti zaradi napačno izpolnjenih obrazcev, kar prav tako pomeni manjši obisk v ambulantah.

Do podatkov eBOL bodo delodajalci za svoje zaposlene dostopali prek spletnega portala SPOT, samostojnim zavezancem ne bo več potreben obisk FURS-a zaradi izpolnitve zadnje strani BOL.

Novost bo po vsej državi začela veljati 1. novembra. "Z dnem 1. 9. 2019 je predvidena pilotna uvedba eBOL z evalvacijo, s 1. 11. 2019 pa nacionalna uvedba, razen novih funkcionalnosti za delodajalce, ki se načrtujejo za začetek leta 2020,"  so pojasnili na ZZZS.

vanda.levstik@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • patron 09:54 13.maj 2019.

    a res, verjetno med prvimi v evropi, aaaaahahaha aaaaaaaaaaaaaaaa......

  • izy 08:03 11.maj 2019.

    Končno in to "ŽE" v letu 2019.