Zdravje > Aktualno
763 ogledov

Bolnišnica skoraj 40 let brez uporabnega dovoljenja

zdravstvo Saša Despot
Država bolnišnico dala v upravljanje brez uporabnega dovoljenja.

Splošna bolnišnica Jesenice je po 38 letih pridobila uporabno dovoljenje za ambulantno stavbo. Zaradi številnih pomanjkljivosti stavba po izgradnji leta 1979 ni uspešno prestala tehničnega pregleda. Kljub temu je bila ves čas v uporabi.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Splošne bolnišnice Jesenice Janez Poklukar, so objekt specialističnih ambulant ob bolnišnici začeli graditi leta 1974. Gradnja je bila končana leta 1979, ko je bil opravljen tudi tehnični pregled, na katerem pa so ugotovili več kot 70 pomanjkljivosti, ki jih takrat niso mogli odpraviti.

Pregledajo okoli 80 tisoč bolnikov

Tako je bil postopek pridobitve uporabnega dovoljenja takrat neuspešno zaključen, stavbo pa je bolnišnica kljub temu uporabljala. Objekt s 4200 kvadratnimi metri površine predstavlja kar 25 odstotkov uporabnih površin bolnišnice. V njej letno pregledajo okoli 80.000 ambulantnih bolnikov.

Ob gradnji oddelka za pediatrijo v četrtem nadstropju stavbe konec minulega tisočletja je bolnišnica znova skušala pridobiti uporabno dovoljenje, vendar je tedaj tehnični pregled pokazal 50 pomanjkljivosti. Te so nato skušali odpraviti, a jim ni nikoli v celoti uspelo. Tako je stavba še naprej ostala brez uporabnega dovoljenja.

Ves denar za papirologijo

Novo vodstvo bolnišnice je leta 2014 ponovno zagrizlo v ta izziv in v odpravljanje pomanjkljivosti v zadnjih treh letih vložilo okoli 145.000 evrov. Kot je pojasnil pomočnik direktorja za finančno-računovodsko področje Branko Matjašec, je bila polovica teh sredstev namenjena "projektantskim storitvam in meritvam, skratka papirologiji".

Pomanjkljivosti administrativne narave

Pomanjkljivosti so bile namreč predvsem administrativne narave in niso vplivale na samo zdravljenje in diagnostiko v stavbi. Med njimi so bile regulacija mikroklime, meritve električnih instalacij, namestitev laboratorijske mize in dodatnih luči, tesnjenje vrat v ambulante prostore, zamenjava kanalizacijskih pokrovov in pa med največjimi, izgradnja zunanjega požarnega stopnišča.

Od leta 1979 do danes so se namreč standardi za pridobitev uporabnega dovoljenja močno povečali. "Z izgradnjo zunanjega stopnišča pa je stavba dobila dodatno evakuacijsko pot, kar je še povečalo varnost. Kljub temu tudi prej ni bilo tveganja za varnost bolnikov ali zaposlenih," je zagotovil Poklukar.

Država bolnišnico dala v upravljanje brez uporabnega dovoljenja

Ker stavba ni bila ustrezno verificirana, pa bi v primeru kakšnega škodnega dogodka, odgovornost nosilo vodstvo bolnišnice. V vsem tem času sicer po vedenju sedanjega vodstva bolnišnice ni nihče klical na odgovornost, ker ni imela uporabnega dovoljenja za ambulantno stavbo. Kot je izpostavil Matjašec je lastnik stavbe dejansko država, ki jo je oddala v upravljanje brez uporabnega dovoljenja.

Poklukarju se zdi pomembno, da se država drži svojih norm. To je tudi en od razlogov, da so se odločili za pridobitev dovoljenja. Aprila letos so po odpravi vseh pomanjkljivosti opravili tehnični pregled in jeseniška upravna enota je 30. novembra izdala uporabno dovoljenje. Sedaj imajo tako vse stavbe v sklopu bolnišnice uporabno dovoljenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.