Zdravje > Aktualno
4587 ogledov

Bolnišnico zapustil najmanjši dojenček na svetu

Fotografija je simbolična.
Mali Japonec ob rojstvu tehtal 268 gramov, v Sloveniji se je kot najmanjša rodila deklica Erin.

Iz Univerzitetne blnišnce Keio v Tokiu so sporočili, da so malčka, ki je ob rojstvu tehtal 268 gramov, v teh dneh že izpustili iz bolnišnice. Rodil se je avgusta, pri 24. tednu nosečnosti s carskim rezom. Zanj so se odločili, ker je prenehal rasti v maternici. Ob rojstvu je fantič tehtal toliko, kot večja čebula. 

Po petih mesecih bivanja v bolnišnici je ob odhodu tehtal "že" 3.238 gramov, v bolnišnici pa sedaj pravijo, da je deček postavil rekord za najmanjšega novorojenčka, ki so ga zdravega izpustili iz bolnišnice, poroča Reuters.  

Pred tem je bil rekorder fantek iz Nemčije, ki se je leta 2009 rodil težak 274 gramov. Tudi najmanjša deklica se je rodila v Nemčiji, in sicer je ob rojstvu leta 2015 tehtala 252 gramov. 

Po vsem svetu je je sicer preživelo 23 dojenčkov, ki so preživeli po rojstvu in tehtali manj kot 300 gramov, od katerih so bili le štirje fantje. "Želim, da ljudje vedo, da se lahko dojenčki vrnejo domov, tudi če se rodijo zelo majhni,"  je Japantimes dejal zdravnik Takeshi Arimitsu.

Pri nedonošenčkih imajo sicer deklice boljšo možnost preživetja kot dečki. Strokovnjaki še vedno niso popolnoma prepričani, zakaj je temu tako. Domnevajo, da je stopnja preživetja povezana z razvojem pljuč, ki se pri fantkih razvijajo počasneje.

Naši otroci Zdravje 80 na leto: Kljub ljubezni staršev ti otroci ne bi preživeli

V Sloveniji je najmanjša Erin

Najmanjša nedonošenka v Sloveniji je deklica Erin, ki je ob rojstvu tehtala 370 gramov in merila 24 centimetrov. Rodila se je po točno 23. tednu nosečnosti, kar je 17 tednov prezgodaj. Tako kot mali Japonec, je tudi Erin po petih mesecih odšla domov. 

Nedonošenček je otrok, ki se rodi pred 37. tednom nosečnosti. "Pozni nedonošenčki" so rojeni med 35. in 37. tednom, zmerno nezreli med 32. in 34. tednom nosečnosti, zelo nezreli pa med 29. in 31. tednom. Izjemno nezreli nedonošenčki so rojeni prej kot v 29. tednu nosečnosti. Povprečna teža pri rojstvu v 28. tednu je 1000 gramov, v 32. tednu 1750 gramov.

nedonošenček Nedonošenčki Zdravje Prej ko so rojeni, manj zreli so njihovi organi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Ingamanti
    Ingamanti 00:12 28.februar 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top