Zdravje > Aktualno
136 ogledov

Brada je dom za bakterije

jamie dornan FameFlynet
Poraščena brada je znova v modi, nosijo jo tudi številni zvezdniki kot denimo Jamie Dornan. Strokovnjaki pri tem opozarjajo na umazanijo, ki se ujame na bradi.

V poraščeni bradi je na tisoče bakterij, ugotavlja raziskava objavljena v reviji Anaestesia. V raziskavi so proučevali maske kirurgov, ki jih nosijo med operacijo, pojasnjuje predstojnik oddelka za biologijo na Univerzi Aston v Veliki Britaniji Anthony Hilton. Tako so ugotovili, da je bilo občutno več bakterij pri tistih kirurgih, ki nosijo brado.

Bakterije ujete v bradi 

“Moški z brado imajo za okoli dvajset tisoč več bakterij kot ženske in moški brez brade,” pravi Hilton. Ali je brada za zdravje zaradi večjega števila bakterij nevarna ali ne, so si strokovnjaki nasprotnega mnenja. Zdravnica Carol Walker pravi, da pride zaradi brade prej do vnetja kože, poleg tega pa ostanejo v bradi ujete bakterije kot denimo stafilokoki, ki so nato nevarne za ljudi okoli nas. 

“Ko se brada daljša, se upogiba in zmehča, s tem pa postane prava past za umazanijo,” pojasnjuje Walkerjeva in dodaja, da pozna veliko primerov infekcij, ki so jih povzročile bakterije v bradi. “Če ste prehlajeni, se sluz iz nosu ujame v brke in brado, te bakterije pa se lahko nato prenesejo na druge,” opozarja. Profesor iz Univerze Aberdeen Hugh Pennington pa pravi, da gre pri bradi za iste bakterije, kot jih imajo ostali ljudje na koži, zato niso nič bolj nevane. 

Iščete zdravstvene nasvet? Preverite forum med.over.net

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.