Svet
34 ogledov

Brazilske oblasti: Nikar ne zanosite, tvegate smrt otroka!

Brazilija EPA
Brazilsko zdravstveno ministrstvo je izdalo nenavaden poziv: Ne zanositi! Opozorilo velja predvsem za bodoče starše na severovzhodu države, kjer so zdravniki odkrili povezavo med virusom Zika, ki ga prenašajo komarji in mikrocefalijo pri novoroječkih. Gre za nevrološko bolezen, zaradi katere se možgani ne razvijejo pravilno.

"Gre seveda za zelo osebno odločitev, a v tem trenutku negotovosti, družinam priporočamo, da morebitno načrtovano nosečnost odložijo," je za CNN povedala Angela Rocha, pediatrinja infektologinja v bolnišnici Oswaldo Cruz, ki deluje na območju, ki ga je virus najhuje prizadel.

V Braziliji so letos zabeležili kar 2.400 primerov mikrocefalije, lani v enakem obdobju le 146.

Virus povzroči, da se otrok rodi z neobičajno majhno glavo, zaradi česar ima otrok običajno resne razvojne težave, pogosto tudi prezgodaj umre.

V šestih zveznih državah so zato razglasili izredno stanje. Samo v zvezni državi Pernambuco so denimo letos zabeležili več kot 900 takšnih primerov.

"To so novorojenčki, ki bodo vse življenje potrebovali posebno pomoč. Gre za čustven stres, ki si ga težko predstavljamo," je dejala Rocha in dodala: "Tukaj v Pernambucu govorimo o celi generaciji otrok, ki jo bo bolezen prizadela."

Odkrili povezavo med mikrocefalijo in virusom Zika

Ko je prejšnji mesec začelo število primerov mikrocefalije naraščati, so zdravniki opazili, da sovpada s pojavom virusa Zika. Kmalu so ugotovili, da so matere na območjih, ki so najbolj prizadeta, med nosečnostjo poročale o simptomih, ki so značilni za prav za ta virus.

"To je povsem novo odkritje. Te povezave svetovni zdravstveni strokovnjaki še niso vzpostavili," so sporočili z brazilskega zdravstvenega ministrstva.

Patricia Compassi, ena od mamic otroka, ki se je rodil z mikrocefalijo, je nastopila v eni od oddaj na brazilski nacionalni televiziji.

"Zelo težko je, sploh ker je ultrazvok pokazal, da je vse v redu," je dejala. V zgodnji nosečnosti se je nekega jutra zbudila z izpuščaji po obrazu in bolečimi sklepi – simptomi, ki so jih zdravniki najprej pripisovali alergiji na hrano, zdaj pa ugotavljajo, da je šlo za virus Zika.

"Pridejo dnevi, ko ne morem nehati jokati, a že samo pogled na otroka mi da moč," je dejala Compassijeva.

Kako je virus prišel v Brazilijo?

Vročinp Zika so prvič odkrili leta 1940 v Ugandi in je od takrat v nekaterih delih Afrike že endemična. Razširila se je tudi v Južni Pacifik in nekatere predele Azije, nazadnje pa tudi v Latinsko Ameriko.

V Braziliji so virus prvič zaznali v začetku letošnjega leta. Zdravniki predvidevajo, da so ga v državo med lanskim nogometnim svetovnim prvenstvom prinesli turisti iz Azije ali Južnega Pacifika.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.