Zdravje > Aktualno
884 ogledov

Življenje, ki je podobno vojnim razmeram

Vročina EPA
Brezdomci se v tej vročini znajdejo po svoje.

V Zavetišču za brezdomce Ljubljani prostore hladi klima, obroke pa so prilagodili  poletnim razmeram: "Iz zdravstvenih razlogov smo prostore zavetišča klimatizirali in v njih je prav prijetna bivalna klima," je pojasnil vodja zavetišča Boris Kosec. Ohlajujejo tako bivalni del kot tudi dnevni prostor, v katerem razdeljujejo hrano.

Tisti brezdomci pa, ki prihajajo v zavetišče samo na kosilo, sicer pa živijo na ulici, se po besedah Kosca znajdejo: "Življenje na cesti je na nek način podobno vojnim razmeram, skrbiš samo za to, kje boš spal in kaj boš jedel," je še razložil. Dodal je tudi, da se zadržujejo predvsem v senci.

Brezdomcem ne ponujajo težke hrane, prehrana pa temelji predvsem na solatah in ribah ter podobnih lahkih živilih.

Zavetišče brezdomce oskrbuje tudi z obleko in obutvijo: "Na žalost pa imamo poleti vedno odlično zalogo zimske garderobe, po zimi pa obratno. Glede oblačil ne moremo biti preveč izbirčni, ker smo odvisni od donacij," je opozoril Kosec. Dodal je tudi, da so poletne garderobe v zavetišču zato še posebej veseli.

V zavetišču po ocenah Kosca trenutno biva skoraj dvajset brezdomcev, poleg tega jih pri njih prenoči še kakšnih deset. Ob času kosila pa se obisk zavetišča izrazito poveča. Vsak dan jih na kosilo pride kar 120, je še ocenil. Poleg tega je pojasnil, da se bo v vročini verjetno kdo obroku odpovedal in doma ostal.

"Mislim pa, da vreme kaj dosti ne vpliva na obisk. Pridejo namreč v dežju, mrazu in vročini. K nam pridejo tisti ljudje, ki so res v stiski," je še pojasnil Kosec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.