Zdravje > Aktualno
16 ogledov

Brezplačna testiranja

odvzem krvi Shutterstock
Smrtonosen virus je tako nevaren, ker je zahrbten in okužbo prepozno odkrijemo. Zato so nujna testiranja na okužbo, ki rešujejo življenja.

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ta teden poteka anonimno brezplačno testiranje na okužbo z virusom hepatitisa C. Brezplačno testiranje je možno med 15. in 18. uro. Stroka ocenjuje, da je v Sloveniji s tem virusom okuženih okoli 20.000 ljudi, a jih za okužbo ve le 3.000.

Samo področje zdravljenja te bolezni je dobro pokrito, težava pa je odkrivanje okuženih, zato je okuženost s tem virusom javni zdravstveni problem, je danes v izjavi za medije povedala infektologinja Mojca Matičič z omenjene klinike. Kot primerjavo je omenila Francijo, kjer ocenjujejo, da poznajo 60 odstotkov vseh okužb in pa Nemčijo, kje vsak drugi okuženi tudi ve, da je okužen. Dejstvo je, da vsako leto v Evropi zaradi posledic kroničnega hepatitisa C umre dvakrat več bolnikov kot zaradi aidsa. Stroka ocenjuje, da je na svetu med 130 in 170 milijonov ljudi s kronično okužbo hepatitisa C, na novo pa se vsako leto okuži od tri do štiri milijone ljudi.

Povzroča raka na jetrih

Težava je, ker je hepatitis C, ki prizadene predvsem jetra, zahrbtna in tiha bolezen, okuženi nimajo zdravstvenih težav. Če okužba z virusom ostane skrita in se je ne zdravi, lahko v večini primerov vodi do kronične okužbe jeter, nato zelo verjetno do kroničnega vnetja jeter, torej hepatitisa. Kronično vnetje pa lahko vodi do ciroze jeter in raka na jetrih. Hepatitis lahko povzroči tudi zunajjetrne bolezni, denimo bolezni kože, je še opozorila infektologinja.

Zato Matičičeva pravi, da morajo ljudje sami prepoznati, ali so bili v preteklosti izpostavljeni dejavnikom tveganja. Mednje se prišteva prejemanje transfuzije krvi ali krvnih pripravkov pred 1. februarjem 1993, torej pred uvedbo obveznega testiranja darovane krvi.

Dejavnik tveganja sta tudi njuhanje ali intravensko uživanje droge, Matičičeva tukaj izpostavlja, da je za okužbo dovolj, da se drogo na tak način uživa le enkrat. Zdravniki testiranje priporočajo tudi tistim, ki so kdaj bili na neprofesionalnem prebadanju kože ali sluznice, torej so bili na neprofesionalni tetovaži ali vstavljanju piercinga oziroma na neprofesionalni akupunkturi.

Ker nekatera ta dejanja posamezniki radi zamolčijo, saj v družbi veljajo za nesprejemljiva, na infekcijski kliniki ponujajo anonimno testiranje, za katerega ni potrebna napotnica, s seboj ni treba imeti niti zdravstvene kartice. Komur bo izvid pokazal, da je na virus pozitiven, bo dobil pismo z napotki, kam se obrniti za zdravljenje, je razložila infektologinja.

V akciji 71 pozitivnih

Podobne akcije so na infekcijski kliniki imeli že med letoma 2007 in 2011, skupno je na testiranje prišlo 3740 ljudi, 71 izvidov je bilo pozitivnih. Opravili so tudi analizo in ugotovili, da so bili udeleženci akcij povprečno stari okoli 37 let, nekaj več je bilo žensk.

Med tistimi, ki so bili pozitivni na okužbo, si jih je vsaj polovica že kdaj v življenju injicirala drogo oziroma jo njuhala. Nekaj je bilo tudi takih, ki so bili na transfuziji pred letom 1993, so bili na neprofesionalnem prebadanju kože ali pa je okužen njihov družinski član.

Brezplačno in anonimno testiranje je sicer na kliniki mogoče opraviti vsak ponedeljek med 12. in 14. uro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.