Zdravje > Aktualno
69 ogledov

Brezplačne delavnice za podporo pri spoprijemanju z depresijo

Depresija Profimedias
Lani so se v okviru zdravstvenovzgojnih centrov v zdravstvenih domovih po celi Sloveniji začele izvajati brezplačne delavnice Podpora pri spoprijemanju z depresijo, ki so bile zelo uspešne. Večina udeležencev pa je po koncu delavnice govorila o pozitivnih spremembah.

"V lanskem letu je bilo izvedenih 51 delavnic po vsej Sloveniji, letos pa je odziv še večji. V prvi polovici leta je bilo izvedenih že 36 delavnic," pravi Alenka Tančič Grum z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Skrb zaradi mnenja okolice 

“Izvajalke delavnic v zdravstvenih domovih poročajo, da se stanje glede stigmatiziranosti depresije in iskanja pomoči izboljšuje,” opisuje strokovnjakinja. Ob tem pa dodaja, da posameznike pri udeleževanju teh in podobnih delavnic še prevečkrat ovira skrb zaradi mnenja okolice, sploh v manjših krajih.

Pojasnjuje, da nas na delavnico napoti osebni zdravnik, referenčna ambulanta ali psihiater z izdajo interne napotnice ali delovnega naloga. “Pozameznik se je lahko udeleži v katerem koli zdravstvenem domu, ki izvaja delavnice,” pravi in dodaja, da se z vsemi vprašanji lahko obrnemo na zdravstvenovzgojni center. Delavnice sicer obsegajo štiri zaporedna tedenska srečanja po 1,5 ure.

Kot podpora zdravljenju 

"Delavnice niso namenjene samostojnemu zdravljenju depresije, ampak predstavljajo podporo pri medikamentoznem ali psihoterapevtskem zdravljenju," opozarja Alenka Tančič Grum. Posamezniku pomagajo bolje spoznati bolezen in kaj lahko sam stori za svoje boljše počutje.

"Udeleženci poročajo, da jim je v veliko pomoč tudi priložnost, da lahko o svojih izkušnjah govorijo z drugimi, ki podobno doživljajo," dodaja. Na delavnicah pa je zaželena tudi udeležba svojcev posameznikov z diagnozo depresije. Več informacij in sezname centrov najdete tukaj.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.