Zdravje > Aktualno
59866 ogledov

Brezšivna skrb, nova pravica, ki vam pripada iz zdravstvenega zavarovanja

Ljubljana 18.03.09, ZZZS, kartica zdravstvenega zavarovanja, Foto: Dejan Mijovic Ljubljana 18.03.09, ZZZS, kartica zdravstvenega zavarovanja, Foto: Dejan Mijovic
Slovenija je uvedla sodobno lekarniško storitev, imenovano brezšivna skrb. Je pravica iz zdravstvenega zavarovanja in zagotavlja varno zdravljenje z zdravili.

Brezšivna skrb pomeni, da pacienti prejmejo farmacevtsko obravnavo in neprekinjeno oskrbo z zdravili, ko prehajajo med različnimi ravnmi zdravstvenega varstva. To omogoča boljše sodelovanje bolnikov pri zdravljenje, je na novinarski konferenci pojasnila predsednica Lekarniške zbornice Slovenije Darja Potočnik Benčič. 

Nosilni dokument omenjene storitve je osebna kartica zdravil (OKZ), kjer so shranjene informacije o zdravljenju z zdravili posameznega pacienta. Osebno kartico zdravil prejme pacient v tiskani obliki, v digitalni pa je naložena na zVem+. Tako  je omogočen dostop do podatkov o zdravilih poleg pacienta tudi vsem zdravstvenim delavcem, ki pacienta obravnavajo. Ob izdaji zdravil, če pride do sprememb terapije, magister farmacije OKZ posodobi.

Večja varnost in kakovost zdravljenja ter neprekinjena oskrba pacienta z zdravili

Izvajanje brezšivne skrbi zagotavlja večjo razumevanje namena jemanja zdravil, jemanje zdravil v pravih odmerkih in na pravi način in s tem opolnomočenje pacienta in povečanje njegove zdravstvene pismenosti. Magistri farmacije so to storitev že začeli izvajati, in sicer v bolnišnicah.

lekarna | Avtor: Saša Despot Saša Despot
­­­­Po besedah Potočnik Benčič se v Sloveniji nadaljuje premik od tradicionalnega modela oskrbe z zdravili k sodobnemu, svetovalnemu modelu. V Evropski uniji so ga že uvedle posamezne države, velja pa slovenski sistem za enega najbolj celostnih. "Pridobitev za pacienta je tudi to, da ob odpustu iz bolnišnice prejme na novo uvedeno terapijo. S tem je omogočen varen prehod v domače okolje," je dejala.

Specialisti farmacije s tem aktivno vključeni v optimiranje zdravljenja z zdravili, v lekarnah preko storitve pregled uporabe zdravil pomagajo pacientom odpraviti vse težave, povezane z uporabo zdravil, kot so napačen odmerek ali način uporabe, uporaba zdravil, za katere ni indikacije, podvojene terapije. Omenjena storitev še kako koristi pacientom, ki uporabljajo več zdravil sočasno,

"Pričakujemo, da se bo število 5300 pacientov, ki že razpolaga z osebno kartico zdravil, izdelano preko enotne informacijske podpore, pacientom pa je ta na voljo tako v tiskani obliki kot preko portala in aplikacije zVEM, v kratkem z večjo uporabo tudi v lekarnah na primarni ravni še znatno povečalo,"  je dodala državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Azra Hercog. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.