Zdravje > Aktualno
24 ogledov

Britanski znanstveniki bodo genetsko modificirali človeški zarodek

Embrio v zgodnji fazi Reuters
Britanske oblasti so prižgale zeleno luč za gensko spreminjanje človeških zarodkov v raziskavah neplodnosti in spontanih splavov. Odločitev bo gotovo sprožila polemike glede etičnosti tovrstnih raziskav.

Britanski organ za plodnost in embriologijo je britanskim znanstvenikom odobril uporabo tehnike genetskega modificiranja zarodka, ki naj bi omogočila boljše razumevanje najzgodnejšega razvoja človeškega zarodka ter razlogov za zgodnji splav.  

Kateri geni so potrebni za zdravega otroka?

"Spontani splavi in neplodnost so izjemno pogosti, a jih ne razumemo najbolje. Radi bi razumeli, kateri geni so potrebni, da se človeški zarodek uspešno razvije v zdravega otroka," je povedala vodja raziskovalne ekipe Kathy Niakan.

Boljše zdravljenje neplodnosti

Na Inštitutu Francis Crick v Londonu bodo raziskovali dogajanje v prvih sedmih dnevih od oploditve jajčeca, torej od razvoja ene same celice v blastociste s približno 250 celicami. Z uporabo genske manipulacije  bodo raziskovalci poskušali zbrati nova spoznanja o našem DNK. Z novimi dognanji bi lahko tudi izboljšali kakovost zarodkov pri zunanjematerničnih oploditvah in zdravljenje neplodnosti.

Po 14 dnevih bodo zarodek uničili

Če bi se višina plačila za donacijo drastično povečala, namen darovanja ne bi bi | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Niakanova bo poskušala najti gene, ki delujejo v prvih dneh po oploditvi, ko zarodek razvije plast celic, ki kasneje postane placenta. Zarodke bodo spreminjali s tehniko, ki znanstvenikom omogoča vstavljanje, odstranjevanje in popravljanje DNK znotraj celice. Iz zarodkov se ne bodo razvili otroci, saj jih lahko uporabljajo le za osnovne raziskave in jih bodo v 14 dneh uničili. V raziskavah bodo uporabili zarodke, ki bi jih sicer uničili. Darovali naj bi jih pari, ki so bili na umetni oploditvi in jih ne potrebujejo.

Oblikovanje dizajnerskih otrok?

Znanstveniki za začetek izvajanja poskusov potrebujejo še potrditev etične komisije. Medtem ko kritiki svarijo pred možnostjo ustvarjanja "dizajnerskih dojenčkov", znanstveniki pozdravljajo odobritev raziskav.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.