Zdravje > Aktualno
25630 ogledov

Čaka nas nova dajatev

Denar Profimedias
Čaka nas novo obvezno zavarovanje, tokrat za dolgotrajno oskrbo, po eni od možnih različic v višini 2,55 odstotka od zavarovalne osnove. .

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes predstavila možne predloge za ureditev financiranja dolgotrajne oskrbe, o katerih se še usklajujejo s finančnim ministrstvom. Gre za predlog nove dajatve v sklopu osnutka zakona o dolgotrajni oskrbi. 

Ministrica je poudarila, da bodo na ministrvu definirali osnovno košarico pravic. Uporabnik pa bo lahko izbiral med neformalno oskrbo, pri čemer se bo lahko odločil za denarni prejemek ali za osebnega pomočnika, oziroma formalno oskrbo na domu ali v instituciji.

Na mizi dve različici

Ministrica je predstavila dve različici zbiranja obveznih prispevkov. Prva predvideva doplačilo za dolgotrajno oskrbo po dohodkovnih razredih. Glede na predstavljene podatke bi se višina doplačila gibala od štirih evrov pa do 25 evrov mesečno.

Po drugi različici bi bilo doplačilo za dolgotrajno oskrbo določeno po štirih kategorijah zavarovancev. Osebe v delovnem razmerju, ki imajo dohodek nižji od minimalne plače, brezposelni in prejemniki denarne socialne pomoči bi mesečno prispevali po štiri evre, upokojenci in vsi ostali pa po šest. Ministrica je še pojasnila, da bi bil tako imenovani tretji steber, steber dolgotrajne oskrbe, posebna blagajna znotraj ZZZS

Novo zavarovanje, ki bi ga morali plačevati vsi

Razvite zahodno- in severnoevropske države so se te težave lotile že pred leti. Nasploh tovrstno zavarovanje po mnenju strokovnjakov nujno potrebujemo, saj trenutno nimamo nič: "Lahko samo povem, da nam sistem ne dela, da nam poka po šivih", nam je v odzivu na ministričin predlog odgovorila dolgoletna direktorica Doma starejših občanov Črnomelj in dobra poznavalka razmer Valerija Lekič Poljšak, ki dodaja, da se s takšnimi ali drugačnimi osnutki na ministrstvih ukvarjajo že več kot deset let. 

"Denarja je za storitve zmanjkalo že zdavnaj; zdravstvo ga nima, ljudje ga nimajo, saj so pokojnine zelo visoke in že od leta 2008 ne sledijo cenam socialno - zdravstvenih storitev.  Ko govorimo o dolgotrajni oskrbi,  govorimo o integrirani oskrbi, to pomeni dodatek na stara leta, ki pomeni določeno socialno ali zdravstveno storitev. Seveda bo še vedno treba plačavati bivanje v domu," opozarja direktorica DSO Črnomelj.

"To kar vemo, ne pomeni nič dobrega"

"Naša ocena je, da zakon o dolgotrajni oskrbi v tem mandatu ne bo sprejet. Glede na to, da poznamo situacijo saj skrbimo za toliko tisoč in tisoč uporabnikov, tudi tistih, ki potrebujejo pomoč na domu, še danes, kot največji izvajalec, nimamo ne predloga, ne osnutka, pa tudi jasnih kazalnikov in elementov ne,"  je dodala Lekič Poljšakova, ki je hkrati tudi podpredsednica Skupnosti socialnih zavodov Slovenije: "Leta 2012 ko smo testirali, smo naredili eno, en poskus implementacije. Danes govorimo o nekem nemškem modelu, ki ga stroka sploh še ni videla. Ne morem povedati, kaj bo to zajemalo, to kar pa vemo, ne pomeni nič dobrega za uporabnika," je dodala.  

starejši vprašanje časa Slovenija Obeta se nam obvezno zavarovanje za varno starost
 
Komentarjev 9
  • gardino 15:27 04.oktober 2017.

    Obvestilo o nizkih obrestnih kreditih in ponudbi za financiranje. Ali so vas zavrnile številne banke? Ali potrebujete financiranje za konsolidacijo vaših dolgov? Tu smo, da vam pomagamo, da bi našli ustrezno rešitev za vaše težave. Tako nudimo posojila zainteresiranim posameznikom ...prikaži več z nizkimi obrestnimi merami od 3% do 3,5%. WhatsApp: +330675086165 davidlarsonfinance@gmail.com davidlarsonfinance@gmail.com

  • Klementina8 11:59 04.oktober 2017.

    To kuzlo milojko bi trebalo malo prizemljit.Pa v penzijo poslat,naj cisti doma plevel.Mesto pa naj preda nekomu z mozgani in normalnim nacinom razmisljanja in nekomu,ki je dozorel tej funkciji.Saj to vec ni normalno,naj se vesca norcuje iz sebe ne iz ...prikaži več nas.Hmmmmm...ne razumem:denarja ji ne manjka,je kao ministrica za zdravje,bi bil ze cas,da si vsaj protezo menja.Ze tako je grda ko sama smrt,ko pa se nasmeji in odpre gofljo,joj neeee.Aja,pa lobotomijo ji treba naredit .

  • Jose Bulgaras 07:29 04.oktober 2017.

    ne damo vam niti centa več barabe pokvarjene!!