Zdravje > Aktualno
96 ogledov

Čakalne dobe tudi dve leti in pol

zdravstvo Saša Despot
Za artroplastiko kolena bi v SB Jesenice čakali tudi 900 dni, na artroplastiko kolka pa kar 870 dni. Za operacijo krčnih žil ponekod 600 dni čakanja.

“Najdaljša dopustna čakalna doba v oktobru ni spoštovana pri revmatološki ambulanti, kjer ni izvajalca, ki bi imel čakalno dobo znotraj najdaljših dopustnih čakalnih dob," opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Povprečno se na revmatološko ambulanto čaka kar eno leto in en mesec. Najdlje bi čakali v Splošni bolnišnici (SB) Novo mesto, in sicer več kot dve leti, najmanj pa v SB Slovenj Gradec, kjer bi čakali 246 dni.  Dopustna čakalna doba je pri stopnji nujnosti redno 180 dni oziroma 365 dni za ortopedijo. Najdaljša dopustna čakalna doba pri stopnji nujnosti hitro pa je 90 dni.

Na prvi obisk tudi 900 dni čakanja

V poročilu so objavljene velike razlike med posameznimi ambulantami, pri nekaterih izvajalcih boste za prvi pregled čakali tudi leto in več, pri drugih pa boste za isti pregled prišli na vrsto nemudoma. Če bi morali obiskati ambulanto za maksilofacialno kirurgijo, bi v UKC Ljubljana čakali 270 dni, pri specialistu Borutu Sotošku bi prišli na vrsto takoj.  Za urološko ambulanto bi v SB Izola denimo čakali kar 540 dni, v Zdravstvenem domu (ZD) Železniki pa le dva tedna. Za kardiološko ambulanto bi v ZD Lendava čakali skoraj eno leto, pri specialistki Vesni Vodopivec pa dva tedna.

"Največ čakajočih nad dopustno mejo je pri stopnji nujnosti redno in sicer 5.776 ljudi, kar predstavlja 61,1 odstotka vseh čakajočih," opozarjajo na NIJZ. Pri stopnji nujnosti hitro, pa nad dopustno mejo čaka 3.676 ljudi oziroma 38,9 odstotka vseh čakajočih. "Pri čakajočih nad dopustno čakalno dobo opazimo, da jih veliko čaka tudi pri stopnji nujnosti hitro, njihovo število je pri dermatološki in nevrološki ambulanti celo večje kot pri stopnji nujnosti redno," dodajajo.

Dolgo čakanje na artroplastiko kolena

Izjemno velike so razlike pri čakanju na posamezne zdravstvene storitve, v SB Jesenice bi kar 900 dni čakali na artroplastiko kolena, v SB Slovenj Gradec bi čakali manj kot dva meseca. Prav tako bi v SB Jesenice zelo dolgo čakali na artroplastiko kolka, in sicer 870 dni, v SB Slovenj Gradec pa 133 dni. Na opracijo krčnih žil bi v SB Jesenice čakali kar 600 dni, v SB Brežice pa nič. Prav tako bi v SB Jesenice na operacijo kile čakali 600 dni, v SB Brežice pa nič. Za ultrazvok srca bi nadalje čakali v UKC Maribor in sicer 458 dni, skoraj takoj bi prišli na vrsto pri Ultrakardio Siniša Grujić

“Tudi v tem mesecu opozarjamo na dolge čakalne dobe pri artroplastiki kolena, ravmatološki ambulanti, artroplastiki kolka, ortopedski operaciji rame operaciji krčnih žil,” naštevajo na NIJZ. Poleg tega opozarjajo še na predolge čakalne dobe pri drugih posegih na perifernem ožilju, koronarni angiografiji in PTCA, operaciji kile pri odraslih, posegih in operacije v ustih, grlu in žrelu in pri posegih in operacijah nosu in obnosnih votlinah.  

Komentarjev 1
  • mph 13:19 27.oktober 2014.

    Ni kaj, res smo napredovali v zadnjih 25 letih. In oslu bi radi še malo zmanjšali obrok.