Zdravje > Aktualno
49 ogledov

Čakalne vrste: Za eno leto 36 milijonov evrov

zdravstvo Saša Despot
Na operacije in specialistične preglede danes čaka 230 tisoč bolnikov, 40 tisoč jih čaka nad dovoljeno mejo.

Vlada je na današnji seji potrdila predlog posebnega projekta, katerega cilj je skrajšanje čakalnih dob v zdravstvu in povečanje kakovosti zdravstvene obravnave.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je po seji vlade dejala, da bi lahko postal "primer dobre prakse, ki bi se kasneje uvedel kot ukrep v sistemsko zakonodajo".

Posebni vladni projekt, ki se začenja z aprilom in bo trajal eno leto vključuje tudi nedavno podpisan sporazum vlade z zdravniškim sindikatom Fides.



"Timi, ki bodo vključeni v ta projekt, bodo lahko nagrajeni z do 25 odstotkov variabilnega dela plače oz. nagrade za uspešnost, če bodo izpolnili določene pogoje oz. bodo dosegali rezultate za povečan obseg dela preko standardov in normativov ter bodo presegali tudi merila, ki so posebej določena za primarno in posebej za sekundarno raven," je ob sporazmu s Fidesom pojasnila ministrica.

Med posebna merila za primarno raven so vključili opravljanje hišnih obiskov, izvajanje manjših, srednjih in večjih posegov ter paliativno oskrbo, kar bi po besedah ministrice pomenilo manjši pritisk na čakalne dobe v zdravstvenih ustanovah.

Na sekundarni ravni bodo delavci nagrajeni, če bodo presegali obseg dela, ki ga določajo standardi in normativi, ter za dodatno skrajševanje čakalnih dob. Višina nagrade bo odvisna od tega, za koliko odstotkov bodo uspeli znižati čakalne dobe.

Nagrajeni bodo celotni zdravstveni timi

Nagrajeni bodo celotni zdravstveni timi, ki bodo vključeni v izvajanje posameznih aktivnosti projekta in bo za njih to pomenilo povečan obseg dela. Nagrajevalo se bo glede na rezultate analize izpolnjevanja kriterijev in meril. Podatke o opravljenem delu bodo analizirali za tri mesece nazaj in nato uspešnim izplačevali nagrado.

zdravstvo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Poleg 36 milijonov proračunskih sredstev bodo po zagotovilu ministrstva za zdravje letos namenili tudi 25 milijonov evrov za dodatne storitve, s katerimi želijo skrajšati čakalne dobe na najbolj perečih področjih.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.