Zdravje > Aktualno
15 ogledov

Čakati v prometni konici je zdravju škodljivo

Istanbul EPA
Koncentracija nevarnih plinov v prometnem zastoju je za do 40 odstodtkov večja kot v tekočem prometu.

Biti za volanom avtomobila v času prometnega zastoja je zdravju škodljivo, saj je koncentracija nevarnih plinov tudi do 40 odstotkov višja kot v tekočem prometu. Prisotnost škodljivih delcev pa je večja za 29-krat. To velja tudi za pešce, ki čakajo pred semaforjem.

Kaj storiti

Študija britanske Univerze v Surreyju je pokazala, da že preprosta prilagoditev prezračevalnega sistema v osebnem avtomobilu zmanjša izpostavljenost izpuhom za 76 odstotkov.  Izpostavljenost je manjša, če zapremo okna in izklopimo prezračevalni sistem. Na drugi strani pa je prisotnost plinov v osebnem avtomobilu največja, kadar je prezračevanje vklopljeno, okna pa so zaprta, saj v avtomobil prihaja zrak od zunaj, ki je veliko bolj onesnažen od tistega v notranjosti. Strokovnjaki zato svetujejo, da kadar čakate pred semaforjem ali stojite v zastoju, vključite notranje kroženje zraka in zaprete okna

"V prometnem zastoju ali med čakanjem pred semaforjem, je vedno, ko je mogoče, eden izmed najboljših načinov za zmanjševanje izpostavljenosti kontaminiranemu zraku, imeti zaprta okna, izključiti prezračevanje in se čim bolj oddaljiti od avtomobila pred nami," je dejal vodja raziskave Prashant Kumar.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je onesnaženost zraka uvrstila med deset glavnih nevarnosti za zdravje, saj naj bi bil povezan kar s sedmimi milijoni prezgodnjih smrti letno, od tega 400 tisoč v Evropi. Samo v Londonu zaradi onesnaženosti zraka umre desetkrat več ljudi kot v prometnih nesrečah.

Komentarjev 2
  • speris 13:05 04.september 2016.

    pomoje ti sploh avta nimas

  • Dare Dado 12:47 04.september 2016.

    in ko je vročina naj crknem v zaprtem avtu brez klime, budale