Zdravje > Aktualno
127 ogledov

Če v nekaj verjameš, se bo to tudi zgodilo

Sreča v zraku Profimedias
"Že do sedaj smo vedeli, da pozitivno razmišljanje dobro vpliva na vse nas, vendar nismo bili prepričani, v kakšnem obsegu," je dejal profesor psihologije.

Ekipa oddelka za šport in znanost na Univerzi v Freiburgu je v študijo, opravljeno v laboratoriju, vključila 76 zdravih odraslih, starih od 18 do 32 let.

V prvi skupini so se znašli navdušenci, s pozitivnim odnosom do vadbe, takšni, ki so pričakovali odlične rezultate. V drugi skupini so bili tisti nekoliko bolj realni kar se misli in pričakovanj tiče. Udeleženci za razdelitev po skupinah niso vedeli.

Znanstveniki so jim naložili enako nalogo - pol ure vožnje s kolesom na dan. Čeprav je bila vadba ista, so bili končni rezultati presenetljivi. Navdušenci, torej tisti, ki so pričakovali več, so se veliko bolje odrezali. Tisti bolj realni pa so pogosteje tožili zaradi bolečih mišic in manjših poškodb.

Pokali od zdravja

Pa ne samo to, tudi končne biometrične in vse ostale meritve, so pri navdušencih pokazale boljše rezultate: "Veliko boje so se počutili in dobesedno pokali od zdravja," piše v študiji, objavljeni v znanstveni reviji Journal of Behavioral Medicine: "Rezultati kažejo, da naša vera v koristnost telesne aktivnosti pomembno vpliva na naše dobro počutje," je pojasnil psiholog, ki je sodeloval v raziskavi.

Pozitivne misli so ključne

Vadba | Avtor: Profimedias Profimedias
Gre seveda tudi za placebo učinek. Tisti, ki so že vnaprej verjeli v pozitivne učinke fizične aktivnosti, so bolj uživali in s tem naredili več, za razliko od druge, manj optimistični skupine, kjer sta bila prisotna strah in neodločnost. Raziskava je pokazala velike nevrofiziološke razlike med testiranci. 

"Že do sedaj smo vedeli, da pozitivno razmišljanje dobro vpliva na vse nas, vendar nismo bili prepričani, v kakšnem obsegu. Zdaj, ko smo to izračunali, lahko mirno zaključimo, da so pozitivne misli ključne, ne samo za vadbo in rezultate, ampak za splošno dobro počutje. Vsakdo, ki se veseli življenja in je pozitivno naravnan, bo hitro in enostavno premagal vse ovire življenju in se tako bolje počutil v svoji koži... Ko je naša ekipa udeležencem predstavila meritve, so tisti bolj "realni" pokazali rahlo skepso, kar je razumljivo. Težko se je namreč spremeniti in kar naenkrat postati optimist," je na koncu zapisal profesor psihologije Hendrik Mothes

Da ima pozitivno mišljenje res toliko moči, so raziskovalci dokazali pri ekipi "realnih" kolesarjev, ki so jim pred vožnjo predvajali kratke navdihujoče filme o rekreaciji. Še enkrat se je izkazalo, da imajo prav. Skupina je kar naenkrat začela kazati več navdušenja za vrtenje pedal, kar se je pokazalo tudi na rezultatih.  

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.