Zdravje > Aktualno
60 ogledov

Celjska urgenca: Skrbi jih, kaj bo v prihodnjih dneh

razno 02.11.09. bolnisnica, postelja, sestra, urgenca, foto:istockphoto iStockphoto
V celjskem urgentnem centru včeraj imeli največ bolnikov do sedaj.

V celjskem urgentnem centru so v sredo zabeležili najvišje število obravnav, odkar urgentni center deluje v sedanji obliki. Pomoč v njem je v 24 urah poiskalo 365 bolnikov, kar je 51 odstotkov več od lanskega povprečnega dnevnega obiska, ki je znašal 241 bolnikov, so danes sporočili iz celjske bolnišnice.

Največ obravnav je zaradi poškodb na ledu opravil kirurški del urgentnega centra, ki je s 135 obravnavami za skoraj 60 odstotkov presegel običajno število dnevnih obravnav.

Zapleti kroničnih bolezni zaradi gripe in respiratornih infektov so za 50 odstotkov povečali število obravnav na internističnem delu urgentnega centra, enak odstotek povečanja obravnav so zabeležili še v pediatričnem urgentnem centru. Tudi ostale ambulante, ki delujejo v okviru urgentnega centra, so, sicer z manjšim odstopanjem, obravnavale večje število bolnikov.

Bolniki ležijo na hodnikih

Glede na prostorske zmožnosti bolnišnice pa je zaskrbljujoč podatek, da so v sredo morali zelo veliko bolnikov, kar 66, sprejeti v bolnišnico na bolnišnično zdravljenje. Travmatološki oddelek je zaradi velikega števila bolnikov, ki zaradi poškodbe potrebujejo operativno zdravljenje, zaseden kar 95-odstotno, zaradi potrebnih izolacij bolnikov z infektivnimi okužbami pa morajo nekateri ležati tudi na hodniku.

Še posebej pa se pomanjkanje posteljnih zmogljivosti kaže na internističnih oddelkih. Vsi internistični oddelki, oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter otroški oddelek so zasedeni 100-odstotno ali več, kar pomeni, da so bolniki nameščeni na hodnikih in v delovnih prostorih.

Skrbi jih, kaj bo v prihodnjih dneh

V bolnišnici zaradi napovedi, da gripa še ni dosegla vrhunca, z veliko skrbjo pričakujejo prihodnje dneve, saj so v preteklih tednih izčrpali tiste možnosti za zagotovitev dodatnih internističnih postelj, ki ne vplivajo na izvajanje drugega programa zdravstvenih storitev bolnišnice.

gripa imunoglukan | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V prvi fazi so na čas po gripi zamaknili večji gradbeni poseg na enem od bolnišničnih oddelkov, v drugi pa so s prestavitvijo otroških bolnikov z oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja na otroški oddelek zagotovili še dodatne internistične postelje. Vseh 20 dodatnih internističnih postelj je že zasedenih, ob njih pa še dodatne postelje na hodnikih in v delovnih prostorih, navajajo v sporočilu za javnost.

Zbolelo tudi veliko zaposlenih

Dejali so tudi, da ima celjska bolnišnica vedno večje težave pri zagotavljanju negovalnega kadra, saj se hitro zvišuje obolevnost med zaposlenimi. Razmere za enkrat rešujejo z večjimi obremenitvami zdravih sodelavcev, saj na kratki rok druge rešitve nimajo. Če se bo takšen trend nadaljeval tudi v prihodnjih dneh, pa bodo morali razmišljati tudi o začasni zaustavitvi katerega od nenujnih programov in prerazporeditvi zaposlenih na kritične točke.

Glede na razmere, s katerimi se srečujejo v teh dneh, celjska bolnišnica še enkrat poziva vse, ki imajo svojce, prijatelje ali znance v bolnišnici, naj spoštujejo omejitev obiskov. Opažajo namreč, da so obiskovalci pri spoštovanju te omejitve povsem nekritični, omejitev obiskov pa je vzpostavljena zato, da z njo zaščitijo imunsko že tako ogrožene bolnike pred dodatnimi okužbami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.