Zdravje > Aktualno
94 ogledov

Čiščenje okolice: Lahko naletite na nevarne odpadke, injekcijske igle...

Takole dijaki in študentje, med drugim, čistijo okolico Velenja. (Foto: Gregor K Žurnal24 main
Priporočila ob čistilnih akcijah.

Pomlad je tu, z njo pa tudi  čiščenje okolice bodisi svojega doma, nekateri pa se v tem času udeležujejo tudi organiziranih čistilnih akcij.

Seveda je dobro, da se primerno oblečemo in obujemo in predvsem začitimo roke; priporočljive so usnjene delovne rokavice ali rokavice iz čvrstejšega blaga, ojačane z gumo ali usnjem, priporočajo na Nacionalnem inštututu za javno zdravje (NIJZ). 

Injekcijske igle 

Odvržene rabljene injekcijske igle v okolici šol, po naseljih, v gozdu in celo na igriščih otroških vrtcev, dandanes niso nič neobičajnega.

Če torej naletimo na ta nevarni odpadek, ga z rokavicami previdno poberemo in odložimo v plastenko iz trde plastike. Plastenko nato dobro zapremo s pokrovčkom. Zaprto plastenko oddamo pooblaščenemu zbiralcu. Če je poleg igle tudi tulec, v nobenem primeru igle ne poskušamo pokrivati s tulcem. Otroke poučimo, da se odvrženih igel ne dotikajo in da o najdbi obvestijo odrasle, opozarjajo na NIJZ, kjer nam svetujejo, kaj storiti, če smo se pičili z iglo.

Rane ne sesamo in takoj do zdravnika

 "Če bi prišlo do vboda, iztiskamo kri ob vbodu in pustimo, da kri teče. Rane ne sesamo. Če imamo možnost, izpiramo z mlačno tekočo vodo ali s fiziološko raztopino vsaj deset minut, nato vbodeno mesto prelijemo ali obrišemo z alkoholnim razkužilom za kožo, ki naj učinkuje, dokler se ne posuši (2 do 3 minute). Rano sterilno obvežemo in odidemo do osebnega zdravnika."

 

Če naletimo na nevarne odpadke, kot so posode s kemikalijami, posode ali steklenice z neznano vsebino ali kakršnekoli druge odpadke, ki bi lahko bili nevarni, jih ravn tako oddamo pooblaščenemu zbiralcu nevarnih odpadkov. Če ocenimo, da bi bilo premeščanje takih odpadkov nevarno, kraj le označimo in o tem sporočimo organizatorju čistilne akciji. Če čistimo sami, sporočimo pooblaščenemu zbiralcu nevarnih odpadkov.

Azbestna vlakna so rakotvorna, zato se jih ne dotikamo

Azbestnih odpadkov, to so salonitne plošče, kosi azbestno cementnih cevi, vinaz plošče, azbestne opeke, fasadne plošče, azbestni izolacijski materiali, ne pobiramo, niti manjših količin, če nismo posebej ustrezno opremljeni. 

Azbestna vlakna so rakotvorna, njihovo vdihavanje predstavlja veliko nevarnost za zdravje. Sicer so vam na spletni strani NIJZ na voljo priporočila o ravnanju z azbestnimi odpadki. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.