Zdravje > Aktualno
10743 ogledov

Človek, ki ga ugrizne kača, naj ne hodi

Vsako leto v centru za zastrupitve v ljubljanskem kliničnem centru zaradi ugriza kače sprejmejo približno do deset ljudi.

Poleti je z obiskovanjem gora in na sploh pogostejšem zadrževanju v naravi tudi večja verjetnost stika človeka s kačo. 

Če kača ugrizne, je treba mesto ugriza hladiti, mirovati in poklicati na pomoč reševalce. Ugriza ne sesamo, režemo ali žgemo, prav tako se ne delajo preveze.

V Sloveniji tri vrste strupenih kač

V Sloveniji živi 11 vrst kač, od katerih so tri vrste strupene, to so modras, navadni gad in laški gad. "Človek, ki ga ugrizne strupena kača, naj ne hodi, odsvetujem tudi pitje alkoholnih pijač. Poklicati je treba 112 ali pa človeka odpeljati v bolnišnico," svetuje reševalec Janez Kramar, ki je tudi inštruktor prve pomoči pri Rdečem križu Slovenije.

Kače, ki živijo v Sloveniji, sicer po njegovih besedah niso življenjsko ogrožajoče za večino ljudi, so pa nevarne denimo za majhne otroke in kronične bolnike.

UKC LJ: Letos pet ugrizov
 | Avtor:

Zaradi ugriza modrasa ali gada se je od leta 2010 do letošnjega julija v centru za zastrupitve UKC Ljubljana zdravilo 51 ljudi. V zadnjih dveh desetletjih pri nas ni nihče umrl zaradi ugriza kače, saj so bili vsi pravočasno in ustrezno zdravljeni. Je pa nekaj bolnikov potrebovalo intenzivno zdravljenje, vključno z umetnim dihanjem.

Brez zdravljenja bi umrli

Če ne bi bili intenzivno zdravljeni, bi verjetno umrli. Približno polovica bolnikov, ki so jih zdravili zaradi ugriza kače, pa je potrebovala zdravljenje s protistrupom. Tega imajo v obeh kliničnih centrih.

STA objavlja število bolnikov, zdravljenih v UKC Ljubljana zaradi ugriza kače po letih od leta 2010 naprej. Za letošnje leto so zajeti podatki do vključno julija. 

leto      bolniki
-------------------
2017         5
2016        10
2015         9
2014         5
2013        12
2012         4
2011         4
2010         2
------------------
skupaj      51
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.