Zdravje > Aktualno
4245 ogledov

Covid-19: Dobra novica, tokrat je na vrsti zdravilo

laboratorij, zdravila Profimedia laboratorij, zdravila
Zdravilo zmanjšalo razmnoževanje virusa.

Špansko farmacevtsko podjetje PharmaMar je sporočilo, da je v ugledni znanstveni reviji Science objavljen članek, ki potrjuje, da ima zdravilo Plitidepsin "močno predklinično učinkovitost" pri zdravljenju covida-19.

Reuters poroča, da so delnice Pharma Marja takoj po današnjem odprtju borze zrasle za 13 odstotkov, na 98,5 evra.

Študija in vitro in in vivo, ki jo je izvedla skupina znanstvenikov iz New Yorka, San Francisca in Pariza, je namreč pokazala, da je zdravilo zmanjšalo razmnoževanje virusa. Zdravilo tega španskega farmacevsta je povzročilo 99-odstotno zmanjšanje virusne obremenitve v pljučih živali, zdravljenih s Plitidepsinom, poroča Science.

Študija in vivo se uporablja za procese, ki potekajo v živem organizmu, in vivro študije potekajo v umetnem okolju, na primer v epruveti.

"Menimo, da razpoložljivi podatki in začetni pozitivni rezultati kliničnih preskušanj PharmaMara kažejo, da je treba Plitidepsin upoštevati pri razširjenih kliničnih preskušanjih pri zdravljenju covida-19," navaja Science.

Zdravilo, ki je na nekaterih trgih že odobreno za zdravljenje tumorjev, blokira beljakovine, povezane z virusom covida-19.

Sposobnost zdravila je v sprožanju toksičnih učinkov na organ ali organski sistem, in je bilp v preteklosti že dobro znano. Do zdaj izvedene študije so pokazale, da bolniki  dobro prenašajo uporabljene odmerke, so pojasnili v podjetju.

PharmaMar je poročal, da v pogovorih z različnimi regulativnimi agencijami, od katerih bi dobili dovoljenje za začetek tretje faze testiranja zdravil. 

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 2
  • si_rob 08:19 27.januar 2021.

    V redu, samo kaj, ko tega ne bo za dobit v prodaji. Prvo je treba porabiti vse cepivo. Če pa uspe z zdravilom, je v načrtu drugi virus "SPARS".

  • krucefiks 15:38 26.januar 2021.

    Zdravilo je tu ,konec ukrepov ,pozabimo to leto JJ pa na križ