Zdravje > Aktualno
1446 ogledov

Covid:19: Dobra novica za starejše, ki čakajo na cepljenje.

Covid-19, cepivo, AstraZeneca Profimedia
Nemci so si premislili in spremenili odločitev glede cepljenja.

Pristojna nemška komisija je uporabo cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca priporočila tudi za starejše od 65 let, je danes sporočilo zdravstveno ministrstvo. Pred tem so oblasti cepljenje starejših s tem cepivom na podlagi pomanjkljivih podatkov o učinkovitosti odsvetovale, a so si po novih študijah premislile.

"Komisija za cepiva sedaj priporoča cepivo AstraZenece tudi za starejše od 65 let. To je dobra novica za starejše ljudi, ki čakajo na cepljenje," je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal zdravstveni minister Jens Spahn.

Komisija za cepiva sicer še ni uradno objavila novega priporočila, po poročanju časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung pa naj bi bilo to stališče pripravljeno že od srede, a čaka še na zadnja usklajevanja.

Doslej so cepivo priporočali le za stare od 18 do 64 let, zdravstvene oblasti pa so si premislile po najnovejših študijah iz Velike Britanije. Spremembo stališča komisije je že napovedala tudi kanclerka Angela Merkel.

"Novi podatki poleg tega kažejo, da je cepivo še bolj učinkovito ob razmaku 12 tednov med prvim in drugim odmerkom," je danes dejal Spahn.

Nemška vlada je bila v zadnjih tednih tarča kritik zaradi neustrezne komunikacije glede cepiva AstraZenece, kar je v javnosti ustvarilo vtis, da je cepivo manj učinkovito od cepiv podjetij Pfizer in BioNTech ter Moderne. Številni so tako zavrnili zavrnili cepljenje s cepivom AstraZenece in ostalo je več sto tisoč odmerkov.

Podobno odločitev sprejele tudi Belgija, Francija in Švedska

Novo priporočilo glede cepiva naj bi po pričakovanjih pomagalo državi odpraviti zaostanek pri cepljenju in okrepiti tempo, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Podobno je odločitev v sredo spremenila Belgija, že v torek pa Francija, ki je uporabo cepiva odobrila tudi za stare od 65 do 75 let ter z obstoječimi zdravstvenimi težavami.

Danes je spremembe naznanila še Švedska. Ob sklicevanju na nove podatke je švedska agencija za javno zdravje sporočila, da bodo cepivo AstraZenece odobrili za uporabo pri vseh, starejših od 18 let.

Odločitev je utemeljila s tremi britanskimi študijami, ki so pokazale, da je cepivo britansko-švedskega podjetja učinkovito tudi pri starejših od 80 let ter da je raven zaščite, ki jo nudi pred okužbo, primerljiva s preostalimi odobrenimi cepivi.

dezurni@zurnal24.si

Tivolska 48
SI-1000 Ljubljana
Slovenija

 +386 (1) 24 10 100
 +386 (1) 43 42 970
 desk@sta.si

 
Komentarjev 2
  • brencl 17:42 04.marec 2021.

    In kaj je dobra novica za nas v Sloveniji?

  • Ender3 17:30 04.marec 2021.

    Vsako cepivo, cepljenje je dobro, ko gre za omejevanje okužb, hospitalizacij in smrti. Žal pa so zaenkrat to kratkoročne rešitve. Virus z vsemi ne/posebnostmi ima svoj evolucijski ciklus. Težko mu bo slediti !