Zdravje > Aktualno
10176 ogledov

Covid-19: Slaba novica za moške

Profimedia
Moški bodo morda morali prejeti dodatni odmerek cepiva, da ohranijo imunost na virus.

Francoski raziskovalci so v študiji, ki sicer še ni bila strokovno pregledana, skoraj šest mesecev spremljali 308 zaposlenih v bolnišnici Strasbourgu, ki so bili pozitivni na testu za SARS-CoV-2, bolezen se je v glavnem pokazala z lažjimi simptomi. 

Njihova raziskava je pokazala, da ravni protiteles na okužbo s covid-19 pri moških upadajo hitreje kot pri ženskah, povzema britanski The Guardian. Vse to kaže, da se spola različno odzivata na bolezen.

Študija je pokazala, da moški kažejo močnejši odziv v akutni fazi, ki se izraža z višjo koncentracijo protiteles, vendar sčasoma ta upada veliko hitreje kot pri ženskah.

Moški bi morali prejeti dodatni odmerek cepiva

Sabra Klein z univerze Johns Hopkins poudarja, da bi morali znanstveniki, ki se ukvarjajo z razvojem cepiva, analizirati in primerjati odziv moških in žensk na virus skozi obdobje, saj je možno, da bodo moški protitelesa izgubili tudi po cepljenju. "Moški bodo morda morali prejeti dodatni odmerek cepiva, da ohranijo imunost na virus," dodaja  Kleinova.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Protitelesa so ključni del naše imunske obrambe in preprečujejo vstop virusa v telesne celice. Protitelesa se držijo površine koronavirusa, da mu preprečijo vdor v celice našega telesa in privabijo preostali del imunskega sistema. Kaj točno upadanje protiteles pomeni za našo imunost, še ni znano. Obstajajo namreč tudi drugi deli imunskega sistema, na primer T-celice, ki imajo prav tako določeno vlogo. Vendar raziskovalci opozarjajo, da protitelesa zelo napovedujejo, kdo je zaščiten pred virusom.

Prejšnji mesec je skupina raziskovalcev na univerzi Imperial College London je ugotovila, da se je število ljudi, ki so jim potrdili prisotnost protiteles na okužbo s covid-19 med junijem in septembrom zmanjšalo za 26 odstotkov.

Upad je bil večji pri ljudeh, starejših od 65 let, v primerjavi z mlajšimi starostnimi skupinami, in pri tistih brez simptomov v primerjavi s tistimi, pri katerih se je okužba s covid-19 popolnoma razvila. Število zdravstvenih delavcev s protitelesi je ostalo razmeroma visoko, kar bi bila po mnenju raziskovalcev lahko posledica redne izpostavljenosti virusu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Gandolf 19:32 19.november 2020.

    Luli nikakor te ne moremo prehiteti!✌

  • Gandolf 19:18 19.november 2020.

    Huda bo odgovornost če bo šlo kaj narobe po cepljenju. Namreč najprej bodo zajebali večino prebivalcev zahodnega sveta..

  • mojcagorenjska 18:27 19.november 2020.

    Ma joj, moramo čim prej informirat koronavirus, da je spol itak samo socialni lažni konstrukt, pa bo bolje ....