Zdravje > Aktualno
2498 ogledov

"Covid davek se bo pri teh bolnikih poznal pozneje"

Miran Juršič
Ker je bil v preteklih dveh letih omejen dostop do osebnih zdravnikov, so diagnosticirali polovico manj krvnih rakov kot pred epidemijo covida-19.

V Sloveniji je iz leta v leto več krvnih bolezni, težava je tudi v tem, da so znaki te bolezni težko prepoznavni in se pojavljajo v vseh starostnih obdobjih. 

Čas epidemije covida-19 je pomenil in še vedno pomeni hudo grožnjo za rakave bolnike. Ker jih ne ogroža le novi koronavirus temveč tudi njihova primarna bolezen, mora biti njihova obravnava nemotena, so opozarjali strokovnjaki na okrogli mizi ob mesecu krvnih bolezni. 

V času covida številni bolniki v hematološke in onkološke ambulante prihajajo (pre)pozno. Med epidemijo je bil namreč otežen dostop do primarnega zdravstva, torej do osebnih zdravnikov, ki nas prvi pošljejo v laboratorij.

" Krvna preiskava je kraljica med preiskavami. Zahtevajte torej krvno sliko, ki zelo veliko pove za začetek." 

Najpomembnejša za prepoznavanje krvnih bolezni, sploh v začetni fazi, je namreč krvna slika. Krvne bolezni imajo po besedah strokovnjakov zelo splošne znake, kot so utrujenost, potenje in bolečina v kosteh, zato je obisk osebnega zdravnika toliko pomembnejši. "Predvsem v prvem valu epidemije je bilo zelo težko priti do osebnih zdravnikov, marsikomu pa je bilo tudi težko čakati pred zdravstvenimi domovi, predvsem v slabem vremenu, saj gre za imunsko oslabljene osebe," je poudarila Anica Kralj Štimec, podpredsednica Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije.

Dopusta je konec, vi pa ste še vedno utrujeni

 | Avtor: Miran Juršič Miran Juršič
Hematologinja Irena Preložnik Zupan je pojasnila, da so hematološki bolniki dolgotrajno utrujeni. "Dopusta je konec, vi pa ste še vedno utrujeni, to je simptom, na katerega opozarjamo letos. Če nas kljub daljšemu oddihu bremeni svinčena utrujenost, moramo najti razlog zanjo. In kakšna je ta utrujenost? Seveda ima lahko veliko različnih vzrokov, tudi podaljšan covid. Ta utrujenost je dolgotrajna, železna, ni volje do vsakodnevnega dela. Če to predolgo traja, je treba poiskati vzrok."

Na oddelku za hematologijo so v zadnjih dveh letih prepoznali za polovico manj krvnih rakavih bolnikov kot v preteklih letih. Ljudje se izogibajo zdravstvenih domov in pridejo, ko je že zelo hudo.

Nekatere krvne bolezni prizadenejo tudi otroke

"Potek in simptomi krvnih bolezni so pri otrocih podobni kot pri odraslih. Najpogostejši simptomi, ki so znak za alarm, so bledica in utrujenost, ki sta posledica slabokrvnosti, pogoste okužbe zaradi motenj v nastajanju belih krvničk in večja nagnjenost h krvavitvam zaradi motenj v nastajanju trombocitov. V takih primerih je otroka potrebno peljati na pregled k pediatru in izdelati osnovno krvno sliko," je dejal prof. dr. Janez Jazbec, specialist pediatrične hematoonkologije s Kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

Bolniki se izogibajo zdravstvenih domov

Med bolj znanimi in pogostimi krvnimi boleznimi so limfomi. Na Oddelku za limfome Onkološkega inštitutu v zadnjih mesecih sprejemajo več bolnikov v visokem stadiju bolezni.

Jana Pahole, onkologinja | Avtor: Miran Juršič Jana Pahole, onkologinja Miran Juršič
"Prihaja več bolnikov, ki imajo bolj razširjeno bolezen, kot smo doslej videvali. Bolniki, ki so imeli diagnosticiran limfom in so imeli hkrati potrjen test za covid, niso mogli pričeti z zdravljenjem kljub jasni diagnozi limfoma. Dokler ni število kopij covida padlo pod določeno številko, niso mogli biti sprejeti na Onkološki inštitut za pričetek zdravljenja s kemoterapijo. Tudi zdravljenje je manj uspešno kot bi bilo, če bi bili stadiji nižji, zapletov je več, bolniki so bolj utrujeni in krhki. Nekateri zamujajo z odhodom k zdravniku in mislijo, da bo povečana bezgavka že minila, ker se jim ne da ukvarjati s protokoli za vstop v zdravstveni dom; veliko zdravnikov komunicira po e-pošti, ki zamuja ali se izgub." je opozorila Jana Pahole, internistka onkologinja z Oddelka za zdravljenje limfomov na Sektorju internistične onkologije Onkološkega inštituta Ljubljana.

S tem izgubljamo čas

Po besedah Paholetove se bolniki izogibajo zdravstvenih domov in čakajo, dokler ni res hudo. "Stvari dodatno otežuje povišana telesna temperatura, ki je ena od osnovnih značilnosti limfomov, hkrati pa tudi eden od znakov covida-19. V primarnem zdravstvu pacienta s povišano telesno temperaturo pošiljajo na teste in to je z vidika zdravljenja limfomov problem, ker s tem izgubljamo čas. Mislim, da se bo covid davek pri onkoloških bolnikih poznal kasneje, ne takoj. Povišala se bo umrljivost tako solidnih rakov kot tudi hematoloških rakov."

"Ljudje prihajajo danes prihajajo v višjih stadijih raka, ko nimajo več rezerve, ker so utrujeni.  Mislim, da se bo to v prihodnje zelo poznalo pri umrljivsti.  Če so pri Hodgkinovem limfonu prej v glavnem prihajali  v drugem stadiju, so lani večinoma prihajali v četrtem stadiju bolezni.  Ljudje prihajajo prepozno, učinek zdravljenja se zmanjša,. Pridite, čerpav je vrsta ali dež."

Krvne bolezni sicer niso breme le posameznika temveč celotne družbe. V letu 2019 je v Evropi za njimi umrlo 154.000 ljudi, osem odstotkov vseh rakov v Evropi je krvnih. Kljub temu lahko bolniki optimistično gledajo v prihodnost, saj dandanes poznamo veliko zdravil, ki omilijo znake in jih ozdravijo.

 

 

Komentarjev 1
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:58 07.september 2021.

    Dovolite mi malo črnega humorja , kdo se bo od politikov pohvalil ,da so zmanjšali pogostost raka pri ljudeh. Za spomin, Tonin je hvalil svojega Cigler kralja da je uspel povečati zmogljivosti domov za upokojence. Seveda na račun umrlih zaradi ...prikaži več covida. Niti ena sama postelja ni bila Na novo ustvarjena.