Zdravje > Aktualno
1051 ogledov

Čudež sodobne medicine: Mašo danes odpustili iz bolnišnice

Dojenček
Samo še z dva podobno uspešna primera tako zahtevnih operacij.

Hrvaški mediji poročajo o "čudežu sodobne medicine" ki se je zgodil v Zagrebu. Po skoraj petih mesecih intenzivne zdravstvene oskrbe so namreč danes iz zagrebške otroške bolnišnice odpustili zdravo deklico Mašo. Deklica je bila rojena v 27. tednu nosečnosti in je tehtala komaj 450 gramov. Pogumna Maša je ob tem prestala več zahtevnih operacij, njena mamica Matea pa jo je domov odpeljala kot zdravo dojenčico, ki tehta približno tri kilograme.

Tri mesece prezgodaj

Maša je bila rojena konec lanskega leta tri mesece prezgodaj in so jo morali takoj po rojstvu priključiti na respirator. Po tednu dni so sledili zapleti zaradi vnetja črevesja, kar je zahtevalo nujno operacijo dojenčice, ki je tehtala sedemkrat manj, kot je običajna teža dojenčkov ob rojstvu.

Šlo je za prvo takšno operacijo hrvaških zdravnikov pri tako majhnem otroku, so danes poudarili v zagrebški kliniki za otroške bolezni na Klaićevi ulici. Kirurg Stjepan Višnjić je dejal, da so seznanjeni samo še z dvema podobnima uspešnima primeroma tako zahtevnih operacij, ki so ju izvedli v Nemčiji in Angliji. Meni, da vsi trije dojenčki predstavljajo "čudež sodobne medicine", so poročali hrvaški mediji.

Poleg rekonstrukcije črevesa in trebušne stene je Maša prestala tudi kateterizacijo srca in lasersko operacijo obeh očes.

Pri zdravljenju Maše so sodelovali zdravniki iz treh zagrebških bolnišnic, ki se jim obeta najvišje priznanje hrvaškega zdravniškega združenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.