Zdravje > Aktualno
1111 ogledov

Čudežne kapljice MMS so razredčen strup

Kapljice Profimedias
Nacionalni inštitut za varovanje zdravja opozarja pred uporabo natrijevega klorita, ki ga pod oznako MMS prodajajo kot "čudežno zdravilo". Njegovo uporabo so reklamirali celo v domžalski knjižnici.
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozarja prebivalce Slovenije, da so se pri nas ponovno pojavili oglasi in promocijske aktivnosti za tako imenovani MMS (Miracle Mineral Solution) - čudežni mineral ali čudežne kapljice.

Predstavitev MMS v Domžalski splošni knjižnici | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"MMS je raztopina natrijevega klorita (kemijsko NaClO2), ki se uporablja v industriji kot belilo oziroma močno oksidacijsko sredstvo," opozarjajo na NIJZ. "Že sama spojina je strupena za ljudi, tako ob stiku s kožo ali ob zaužitju,  previdnost pa je potrebna tudi ob mešanju s kislinami, saj se ob tem sprošča strupeni plin. Izpuščanje v okolje je zelo strupeno za vodne organizme."

MMS kot čudežno zdravilo

V razredčeni obliki natrijev klorit nekateri posamezniki nelegalno predstavljajo kot MMS - čudežni mineral ali čudežne kapljice. "Že leta 2010 je glede teh proizvodov Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke pripravila opozorilo za javnost, saj je prodaja teh izdelkov v Sloveniji nezakonita," poudarjajo pri NIJZ.

Natrijev klorit | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
NaClO2 (natrijev klorit) je močan oksidant in se uporablja kot sredstvo zabeljenje in dezinfekcijo v kemični, veterinarski, tekstilni in papirni industriji ter na sanitarnem področju, oglaševanje in prodajanje NaClO2 za peroralnouporabo v smislu čudežnega zdravila pa je zavajajoče in nedovoljeno.

Resno lahko ogrozi zdravje

"Po podatkih, ki so na voljo, uživanje natrijevega klorita lahko povzroči draženje prebavnega trakta (slabost, bruhanje in driska), veliki odmerki pa vodijo domethemoglobinemije, pri kateri je zmanjšana sposobnost krvi za prenašanje kisika," so že leta 2010 opozorili pri JAZMP. "Uporaba izdelka Miracle Mineral Soluton, ki je zelo močan oksidant, lahko resno ogrozi zdravje."

Na NIJZ uporabo teh proizvodov močno odsvetujejo in jim priporočamo, naj ne nasedajo zavajajočim »čudežnim« navedbam glede ozdravljenja številnih bolezni s "čudežnim mineralom".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Alen 16:24 12.junij 2017.

    Nevarnost pri klorovem dioksidu je predvsem pri vdihavanju, ker lahko pride do blokade dihanja. Še enkrat ponavljam: same snovi niso nujno nevarne, nestrokovno ravnanje pa vsekakor je!

  • Alen 15:54 12.junij 2017.

    Sama slika vam pove da dobite dve flaški. V eni je natrijev klorit in v drugi citronska kiselina. Ko pomešate obe skupaj (po navodilih), dobite klorov dioxid, ki je seveda ena popolnoma druga kemijska spojina kot sam natrijev klorit. <br ...prikaži več />Kot da bi rekla da je kisik voda, ker je del te spojine ki se kliče H2O. Kisik sam po sebi je močen oksidant in lahko nevaren - a je zaradi tega voda nevarna??Daleč od tega, da bi reklamiral "čudežne kapljice" - ampak lov na čarovnice s širenjem dezinformacij ne pomaga pri ozaveščenju. Klorov dioksid zaužijete večkrat na dan v svoji pitni vodi "iz pipe" ali na sadju in zelenjavi iz vaše trgovine. Ali je strupeno? Vse je strupeno v velikih količinah. Če pojeste par žlic soli se lahko resno zastrupite - samo zakaj bi to počeli? Če se držite navodil zastrupitev ni možna.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:14 24.februar 2016.

    Že to je čudn ker ni jasno povedan za kaj naj bi ta snov bila dobra. To je tak k eni verjamejo da je določen potok čudežen in da zdravi vse sorte bolezni pol pa kemiki ugotovijo da je to ena navadna voda.