Zdravje > Aktualno
5999 ogledov

Danes lahko pričakujete naval na urgence

stavka zdravnikov
1/5
Anže Petkovšek
Ob 7. uri se je v bolnišnicah in zdravstvenih domovih začela enodnevna opozorilna stavka zdravnikov in zobozdravnikov, ki bo trajala do 21. ure. Ministrica za zdravje meni, da je stavka nepotrebna.

"Zdravniki smo v stiski tako kot pacienti. Delamo preveč, prekomerno, smo utrujeni, zanemarjamo družine. Čas je, da umirimo naše delo," je na zboru v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana poudaril predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damjan Polh. Vlado je pozval, naj omogoči, da bodo v javnem zdravstvenem sistemu zadovoljni, da jih bo dovolj.

Čeprav so v koordinaciji zdravniških organizacij večkrat dali pobudo, po njegovih besedah niso bili uslišani. Namesto, da bi gradili sistem na novo, da bi bili partnerji odločevalcev, so ostali ob strani, je opozoril Polh.

Pogajanja še danes?

V Fidesu so sicer do včeraj zvečer čakali na morebitni odziv vladne strani. Dobili so ga danes, skupaj s pogajalskimi ishodišči in povabilom na pogajanja ob 14.uri, kar pa je za sindikalne pogajalce prepozno. "Vladno pogajalsko skupino smo obvestili, da zaradi poteka stavke in zadržanosti predstavnikov sindikata in pogajalske skupine na terenu po celotni državi v času predlaganega termina prvih pogajanj ob 14:00 uri objektivno ni mogoče izvesti," sporočajo iz Fidesa.Vladni pogajalski skupini so zato predlagali, da s pogajanji  začnejo že nocoj in to na daljavo.

stavka zdravnikov | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ministrica: Dogovor je mogoče doseči v zelo kratkem času

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se pred tem dejala, da je današnja opozorilna stavka zdravnikov in zobozdravnikov nepotrebna. Vlada je sicer sinoči imenovala pogajalsko skupino, zato je po besedah ministrice verjetno, da se bodo pogajanja z zdravniškim sindikatom Fides začela že danes. Meni, da je dogovor mogoče doseči v zelo kratkem času. Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides namreč po današnji enodnevni opozorilni stavki s prihodnjim tednom napoveduje začetek stavke do preklica.

"Verjamem, da na obeh straneh premoremo toliko volje in energije, da bomo ta korak naredili in da zaostrovanje ne bo potrebno," je poudarila. Po njenih besedah pogajanja vedno potekajo tako, da je treba nekje popustiti, nekje pridobiti in najti skupno stališče.

Ministrica je poudarila, da se vlada sicer želi z zdravniki pogajati v okviru centralnih pogajanj in doseči dogovor o novem zdravstvenem plačnem stebru. 

Anomalije: Dvig plač od 800 do 1900 evrov

Z razlogi za današnjo stavko zdravnikov in zobozdravnikov se ne strinjajo tudi v koalicijski Levici, ki po njihovem pomeni "slabljenje javnega zdravstvenega sistema." 

"Zahteva sindikata FIDES, da so zdravniki in zobozdravniki plačani po delovnem nazivu, ki je ali pa ni izrazito povezan z izvajanjem opravil in opravljenimi delovnimi nalogami, je v nasprotju s temeljnimi sporočili stroke vrednotenja dela. Obenem pa omogoča tudi takšne anomalije, s katerimi je povprečna bruto plača zdravnikov od leta 2015 do leta 2022 narasla za 800 evrov, povprečna plača najbolje plačanega enega procenta zdravnikov pa za več kot dvakrat toliko, 1900 evrov," so ponazorilo. 

Delo poteka okrnjeno

Delo zdravnikov med stavko poteka v okrnjeni obliki, nekateri bolniki so prenaročeni. A Polh zagotavlja, da bodo vsak primer pogledali in nič ne bo spregledano. Nujna zdravstvena stanja pa bodo obravnavali tako kot sicer.

Današnji opozorilni stavki se po ocenah predstavnikov Fidesa v UKC Maribor ter nekaterih bolnišnicah pridružuje velika večina zdravnikov. Delo v skladu s stavko poteka v omejenem obsegu, nekaj operacij je bilo odpovedanih. Se je pa zgodilo, da se zaradi stavke kakšen bolnik ni udeležil naročenega pregleda.

Kot je pojasnil, informacije, koliko zdravstvenih storitev je bilo odpovedanih, nima. Več pa bodo lahko povedali v sredo, ko bodo opravili analizo poteka stavke. Pri tem pa je Polh poudaril, da gre za stavko, katere namen je, da se v zdravstvu nekaj premakne.

Specializant: "Butasto se počutiš..."

Specializant Rok Strle je ob robu zbora zdravnikov v UKC Ljubljana za medije izpostavil, da so zdravniki preobremenjeni, problem pa je najti tudi menjave in koristiti bolniški stalež. "Butasto se počutiš, ker opozarjaš na stvari, ki so določene z zakonom," je poudaril.

Strle je še dodal, da pri stavki ne gre le za zdravnike, pač pa da so v zadnjem času dale odpoved tudi nekatere medicinske sestre, ki jih bo težko nadomestiti.

Za večino zdravstvenih storitev bo danes veljal enak razpored kot ob praznikih. Za nosečnice, otroke in starejše bo veljal poseben režim.

Večji naval na urgence

Na dan stavke izvajajo zgolj zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. Za večino zdravstvenih storitev bo velja enak razpored kot ob praznikih. To so zdravljenje vročinskih stanj, infekcij, poškodb in zastrupitev, zdravljenje kroničnih bolezni, katerih opustitev bi vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja, storitve nujne zdravniške pomoči, triažni pregledi, predpisovanje zdravil in pripomočkov za zdravljenje ter ukrepi za preprečevanje in obvladanje nalezljivih bolezni.

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides sicer predvidevajo, da bo danes večji naval bolnikov na urgence in zagotavljajo, da so se na to ustrezno pripravili in okrepili ekipe.

To so razlogi za stavko

Glavni razlog za zdravniško stavko, ki so jo v Fidesu napovedali 18. decembra, je neuresničitev vladnih zavez iz že podpisanih sporazumov. Gre za zamik pri oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo, s katerim naj bi uredili specifike dela zaposlenih v zdravstvu, tudi zdravnikov, delu in zahtevnosti zdravstvenih poklicev pa naj bi bila prilagojena tudi plačna lestvica. Prav tako zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij, ki so nastala po posegu v plačni sistem, ko so se plače zvišale mladim zdravnikom, starejšim pa ne toliko.

stavka zdravnikov | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Na Zdravniški zbornici Slovenije so izrazili podporo stavki zdravnikov. Zahteve za ureditev pogojev dela zaposlenih v zdravstvu so po njihovih navedbah upravičene, saj je to vitalno za ohranitev javnega zdravstvenega sistema. Pozvali so k čim prejšnjemu iskanju ustreznih rešitev, ki bodo predvsem v korist uporabnikov javnih storitev.

"Prepričani smo, da smo tudi tokrat v zahtevah s prebivalci na isti strani, ko zahtevamo konec večletnega sprenevedanja in odlašanja nujnih sprememb," so zapisali na zbornici. Ustrezni delovni pogoji so ob boljši organizaciji dela in zagotavljanju ustrezne infrastrukture ključni branik javnega zdravstva.

Beović: Med zdravniki veliko nezadovoljnih

stavka zdravnikov | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Zdravniki se zavedamo, da je stavka čisto zadnji ukrep. Želimo si, da bi to slišali odločevalci in da bi se usedli za pogajalsko mizo," je v izjavi za medije robu zbora delavcev v UKC-ju Ljubljana dejala predsednica Zdravniške zbornice Bojana Beović.

Ob tem je poudarila, da je treba v zdravstvenem sistemu bistveno izboljšati pogoje dela vseh zaposlenih. "Več ljudi je treba pritegniti v zdravstveni sistem in seveda narediti pogoje dela zanje take, da ne bodo odhajali," je povedala. Nezadovoljstvo med zdravniki je sicer po njenih besedah precej veliko. "Objektivno gledano imamo zdaj starejši zdravniki več razlogov za nezadovoljstvo, ker smo bili tudi v teh dodatkih oziroma spremembah plače popolnoma spregledani. Mlajši zdravniki so pa v resnici bolj nezadovoljni, ker vedo, da bodo v tem sistemu delali še desetletja," meni.

Beović je spomnila tudi, da je vlada pogajalsko skupino oblikovala šele v ponedeljek pozno zvečer. "Čudim se, da se vlada bolj ne zaveda tega problema zdravstva in ne kaže toliko interesa za to, da bi naredila korake, ki bi okrepili javno zdravstvo," je še povedala ob robu zbora delavcev. Na vprašanje, ali meni, da bo stavka zalegla, pa je odgovorila: "Mislim, da bo, da mora – da so razmere take, da mora."

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 66
  • bobubob 16:56 10.januar 2024.

    Če bi upoštevali zdravo pamet, če že ne tistega, kar so vas učili na MF, bi s kolektivnim uporom proti 'cepljenju' zvišali svoj ugled in zmanjšali število pacientov, oz. ga vsaj ohranili na običajni ravni. Tako pa ste takrat molčali, ...prikaži več, torej molčite tudi danes. Bi se spodobilo, ampak večina vas ne pozna sramu, pozna le zaslužkarstvo. Nekateri pač nismo od včeraj in vas ter vaše delo poznamo zelo od blizu - na lastni koži. Kurativo. Kje je šele preventiva.

  • Kmodri_ 15:44 09.januar 2024.

    Zdravniki, da bi delali? Za njih dela narava...

  • Kmodri_ 15:38 09.januar 2024.

    Zdravniki v Sloveniji imajo samo eno težavo: paciente! Če se jih znebijo imajo problem rešen...