Zdravje > Aktualno
3417 ogledov

Danes spet katastrofalni podatki

PCR testiranje v Stožicah Saša Despot
Število izdanih TAN kod in posledično tudi število potrjenih primerov pri nas vztrajno narašča.

V četrtek je bilo izdanih 13.506 TAN kod. Da so številke poletele v nebo, pokaže primerjava s tednom dni prej. Prejšnji četrtek je bilo namreč izdanih 9.730 TAN kod.

Po podatkih Siola so včeraj neuradno potrdili 16.566 okužb, kar je drugi naslabši rezultat od začetka epidemije. Najslabši rezultat smo potrdili v torek, ko je bilo potrjenih 17.491 okužb.

Ni izključeno, da so včeraj obdelali še vzorce, ki so jih odvzeli prejšnje dni, saj je za konec tedna odvzetih manj vzorcev kot med tednom in lahko laboratoriji zmanjšajo zaostanek. 

V petem valu največ težav v laboratorijih

Vzorce za PCR-testiranje na novi koronavirus Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano v povprečju analizira v 20 urah, je pojasnila direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik. Med vzorci za PCR-testiranje na koronavirus, katerih rezultate so sporočili včeraj, so 64 odstotkov vzorcev analizirali v manj kot 24 urah. Zgolj 17 vzorcev so analizirali več kot 48 ur, je dodala. Pri vseh 17 vzorcih so časovno okno 48 ur presegli za manj kot eno uro.

Po njenih besedah so bile zamude največje prejšnji teden, ker so del vzorcev na analizo pričeli pošiljati v Nemčijo podjetju Eurofins. Sistem so morali čez noč na novo postaviti, rezultate vzorcev, poslanih v Nemčijo, pa so tako na začetku ročno prepisovali v laboratorijski sistem NLZOH, kar poskušajo pospešiti.

Komentarjev 6
  • zdrej 09:38 28.januar 2022.

    Pa kaj. Jutri bodo tudi. Pa še naslednji teden. Pa mogoče še 14 dni. Ampak vi pomagate k negativi. NEHAJTE s takimi butastimi naslovi. Aja pa članka sploh nisem več gledal, kot večina vaših uporabnikov zaradi takega brezveznega nakladanja. Ratali ...prikaži več ste hujši od 24k ur.

  • miha91 09:28 28.januar 2022.

    Danes spet katastrofalno nakladanje...

  • miha077 09:00 28.januar 2022.

    V sredo sem zaradi simptomov in pozitivnega hitrega testa šel na bris ob 11h. Rezultatov od nikjer, ne SMS, ne na ZVEM. Še dve uri, in ali (spet) lažete, ali je kurir izgubil bris, ali pa ravno jaz spadam med teh 17.