Zdravje > Aktualno
55 ogledov

Dementna mati ne zna več z denarjem

Denar, evri, štetje denarja Boštjan Tacol
Strokovnjakinja svetuje, da se odide čim prej na banko in podpiše pooblastilo. Težave za nazaj je namreč težko reševati.

Kako naj bolno dementno mamo prepričam, da bi z njenim denarjem upravljala jaz in z njim poskrbela zanjo? Kakšne so rešitve? Mati res ne zna več z denarjem, veliko ga kar nekam izgine …

Odgovarja predsednica Združenja za pomoč pri demenci Spominčica, Štefanija L. Zlobec.

Eden od pogostih znakov demence je tudi oslabljena presoja v vsakdanjem življenju, zaradi česar bolniki kupujejo stvari, ki jih ne potrebujejo, pogosto pa so tudi žrtve takšnih in drugačnih akviziterjev, pogosto tudi prek telefona. Če se zgodi slednje, pokličite v podjetje in jim razložite, da mama o nakupih slabo presoja in jih prosite, naj je ne nadlegujejo več in naj jo odstranijo s seznama svojih strank. Mamo skušajte pregovoriti, da gresta skupaj v banko podpisati pooblastilo. Če to ne uspe, pojdite na center za socialno delo v občini, kamor spadate. Tam vam bodo gotovo znali pomagati, vam predstavili možnosti in vas usmerjali naprej. Vsekakor je pametno, da za to poskrbite dovolj zgodaj, da ne bi nastali še dodatni problemi, ki jih je za nazaj težko reševati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.