Zdravje > Aktualno
126 ogledov

Depresivne? Morda so krive tabletke!

tzlepotainzdravje25.02.09, kontracepcija, kontracepcijske tabletke, nosecnost, f iStockphoto
Znanstveniki so ugotovili, da zelo verjetno obstaja povezava med jemanjem kontracepcijskih tabletk in depresijo. Med dekleti, starimi 15 in 19 let, se je tveganje za depresijo ob jemanju kontracepcijskih tabletk povečalo kar za 80 odstotkov.

Študija, ki so jo opravili danski raziskovalci v Copenhagnu, je pokazala, da obstaja pri ženskah, ki jemljejo kontracepcijske tabletke, povečano tveganje, da bodo obolele za depresijo, pri najstnikih pa je to tveganje celo do 80 odstotno. 

Med populacijo žensk, starih med 20 in 34 let, ki so jemale kombinirano kontracepcijske tabletke se je povečalo tveganje za jemanje antidepresivov za 23 odstotkov. Pri ženskah, ki so jemale 
progestogenske tabletke, ki vsebujejo, kot pove ime, le hormon progestogen, pa je bilo to tveganje še večje in je znašalo 34 odstotkov. 

Tveganje pri mlajših večje

Med dekleti, ki so bile stare 15 do 19 let in so jemale kombinirane kontracepcijske tabletke, je tveganje zraslo na 80, če so jemale progestogenske tabletke pa kar za 120 odstotkov.

Raziskovalci Univerze Copenhagen so analizirali zdravstvene podatke milijona danskih žensk, starih med 15 in 34 let okoli šest let in ugotovili, da so 133 tisočim predpisali antidepresive, dodatnim 23 tisoč pa je bila diagnosticirana depresija. Ženske, vključene v študijo niso imele predhodne zgodovine depresije, preden so jim predpisali kontracepcijske tabletke.

Ojvind Lideraard, ki je vodil raziskavo, objavljeno v JAMA Psychiatry Journal, je za britanske medije povedal, da se bodo morale nadaljnje študije ukvarjati s potencialnim učinkom hormonskih tabletk na razvoj depresije. 

Potrebne bodo dodatne preiskave

Znanstveniki menijo, da progesteron, ki je ključna sestavina večine kontracepcijskih tablet in je tudi naravno prisoten v telesu, lahko povezan z razvojem depresije, a študija ni dokazala, da je kontracepcijske tabletke neposredno povzročijo depresijo. 

Depresija, revščina, stiska | Avtor: Profimedias Profimedias

Direktorica organizacije Marie Stopes International, ki se ukvarja z načrtovanjem družine in kontracepcijo, Genevieve Edwards je za The Independent povedala, da bodo potrebne dodatne raziskave.

"Ta študija ne dokazuje, da te ali druge hormonske kontracepcijske tabletke povzročajo depresijo," je dejala. "Znano pa je, da lahko hormoni vplivajo na razpoloženje in vedenje, zato bomo natančno spremljali nadaljnje raziskave potencialnih tveganj."

dezurni@zurnal24.si

Dan za varen avto

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.