Zdravje > Aktualno
12466 ogledov

Zdravnica: Britje pazduh izvajate pod tušem

Pazduha
Žleze dišavnice ob čustvenem in fizičnem stresu izločajo vsebino, ki se s pomočjo bakterij na koži razgradi in ustvarja značilen vonj ...

"Pazduhe so zelo nežen in občutljiv del našega telesa. Čeprav imajo dlačice na tem mestu funkcijo, saj preprečujejo poškodbe zaradi drgnjenja kože, se veliko žensk odloči za odstranjevanje iz estetskih in drugih razlogov," ugotavlja dr. med. Jasmina Demšar, spec. dermatovenerologinja

Najpogosteje uporabljena metoda začasnega odstranjevanja dlačic je po njenih besedah britje, saj je hitro, poceni in neboleče. Slabosti britja pa so, da so rezultati vidni zgolj dan ali dva, nato pa dlačice ponovno porastejo in je postopek potrebno ponoviti.

Kaj morate vedeti, če se brijete?

Opozarja, da so pri britju možne tudi mikro poškodbe kože, ki pri tem nastanejo in omogočajo vdor bakterij ter virusov v kožo, zaradi česar je večja verjetnost okužb kože: "Dokazana je tudi večja pojavnost alergijskega kontaktnega dermatitisa na kozmetične preparate na koži, ki je bila brita pred nanosom kozmetike,vnetja dlačnih mešičkov, pseudofolikulitisa, vraščanja dlačic in vreznin."

Če se odločite za britje pazduh priporoča, da to izvajate pod tušem, ko je koža mokra. Uporaba gelov za britje omogoča po njenih navedbah boljše drsenje britvice ob koži in prepreči poškodbe. Poškodb je tudi manj, če dlačice brijete v smeri njihove rasti. "Pomembno je, da je britvica ostra, zato jo pogosto menjajte. Britvico po britju splahnite in shranite na čistem, suhem mestu, da preprečite zadrževanje bakterij," svetuje Jasmina Demšar in dodaja, da po britju kožo umijte z milom in tekočo vodo, ter posušite s čisto brisačo.

"Z nanosom deodorantov, parfumov in drugih kozmetičnih preparatov je dobro počakati do naslednjega dne. Kože ne brijte, če je vneta ali poškodovana," še pravi.

Pazduha | Avtor: Profimedia Profimedia

Voskanje in laser

Druga začasna metoda odstranjevanja dlačic je voskanje ali puljenje dlačic s pomočjo pincete. Gre za postopek pri katerem dlačico odstranimo skupaj s koreninico. "Efekt takšnega odstranjevanja dlačic traja dlje časa v primerjavi z britjem. Postopek je boleč in pri njem prav tako lahko pride do poškodb kože, vraščanja dlačic, vnetja dlačnih mešičkov in temneje obarvane kože," opisuje dermatovenerologinja. 

Lahko pa se odločite za lasersko odstranjevanje dlačic. "V tem primeru se s pomočjo laserskega žarka uniči dlačni mešiček in tako dlačica ne raste več. Podobno delujejo tudi IPL naprave, vendar je njihova energija precej manjša kot laserska, tako da obstaja večja možnost, da dlačice ne bodo trajno odstranjene," opisuje. Poleg tega je pri IPL napravah po njenih navedbah večja možnost poškodbe kože kot pri laserju. "Slabosti laserskega odstranjevanja dlačic so visoka cena postopka in slabša učinkovitost pri svetlih dlačicah," dodaja.

Potenje in neprijetne vonjave

"Pod pazduho se poleg žlez znojnic nahajajo tudi žleze dišavnice. Te žleze ob čustvenem in fizičnem stresu izločajo vsebino, ki se s pomočjo bakterij na koži razgradi in ustvarja značilen vonj, ki je marsikomu neprijeten," je opisala Jasmina Demšar. 

dr. med. Jasmina Demšar, spec. dermatovenerologinja | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Z odstranjevanjem dlačic lahko po njenih besedah do določene mere izboljšamo prisotnost neprijetnega vonja: "Sicer je glede neprijetnega vonja še vedno najboljše redno umivanje kože z milom in vodo in uporaba deodorantov."

Pravi, da je prekomerno potenje dokaj pogosta težava, ki je precej nadležna. Gre za motnjo, pri kateri je znojenje pretirano in ne služi več svoji funkciji. "Zdravimo jo lahko s pomočjo aplikacije botulinum toxina v področje pazduhe ter drugimi metodami, s katerimi poskušamo zmanjšati izločanje znoja," pojasnjuje. 

Srbenje in pordela koža

Najpogostejši razlog pordele, srbeče in pekoče kože pod pazduho sta po navedbah dermatovenerologinje britje in depilacija. Večinoma se težave same umirijo v dnevu ali dveh. "Govorimo o pseudofolikulitisu, pri katerem pride do vnetja dlačnega mešička zaradi draženja kože. Koža je pordela, srbeča, na njej so vidne rdeče bunčice," pravi.

Opisuje, da pride pri okužbi dlačnega mešička z bakterijami ali virusi do gnojnih mehurčkov na koži, spremembe pa so lahko boleče. Težave lahko preprečimo z upoštevanjem prej omenjenih nasvetov pri britju. "Če se kljub temu težave ponavljajo, je priporočljivo namesto britvice uporabiti električni brivnik, ki dlačice skrajša, vendar ne do te mere, da bi dražile izvodilo in se vraščale," svetuje. 

Če se z dlačicami na tem mestu nikakor ne morete sprijazniti, pa je najelegantnejša rešitev laserska depilacija.

Jasmina Demšar dodaja, da sicer obstajajo številne kožne bolezni, ki lahko prizadenejo predel pazduhe: "Tako, da ni vse moč pripisati zgolj britju. Če naštejem zgolj nekatere: alergijski kontaktni dermatitis, luskavica, hidradenitis suppurativa in acanthosis nigricans so med najpogostejšimi. Če težave vztrajajo, je vsekakor smiselno obiskati dermatologa."

anja.scuka@zurnal24.si

Sorodne novice