Zdravje > Aktualno
72 ogledov

Dietna pijača? Napaka, še zredili se boste!

Dietna pijača Profimedias
Dietne pijače ne pomagajo pri izgubljanju telesne teže. Ravno nasprotno, celo apetit povečujejo.

Nova raziskava, katere izsledke so objavili v reviji Journal of Obesity, kaže, da dietne pijače ne pomagajo pri izgubljanju telesne teže, temveč nasprotno, apetit še spodbujajo. 

Znanstveniki iz Agencije za znanost, tehnologijo in raziskovanje v Singapurju so prostovoljcem ponudili pijačo z umetnimi sladili, s čimer so se izognili sladkorju, ki se sicer nahaja v sladkih pijačah. 

Nadomestili manjkajoče kalorije

Izkazalo se je, da so manjkajoče kalorije nadomestili s tem, da so zaužili več kalorij pri drugih obrokih in kljub pitju dietne pijače niso nič shujšali. 

Dietna pijača | Avtor: Profimedias Profimedias
Švedska študija je že pred tem pokazala, da le dva kozarca dietne pijače na dan lahko celo do dvakrat poveča tveganje za razvoj diabetesa, saj stimulira apetit in s tem povzroča, da ljudje pridobivajo na teži. 

V zadnji raziskavi so pod drobnogled vzeli aspartam, umetno sladilo, ki ga najdemo v dietni Coca Coli, kot je Coke Zero Sugar, in stevio, pogosto uporabljeno v pijačah, ki se reklamirajo kot zdrava. 

Po pijači bolj lačni

V študiji so 30 moškim ponudili 500 ml dietne pijače pred kosilom, v katerem so lahko pojedli neomejeno količino pečenega riža. 

Osebe, ki so popile dietno pijačo, so med kosilom zaužile do 80 kalorij več. Niso se prenajedali, a opisali so, da so bili po zaužitju pijače bolj lačni kot sicer. 

Študijo so zaključili s sklepom, da uživanje umetnih sladil povečuje apetit, kar vodi do zaužitja več kalorij, s katerimi kompenzirajo prihranjeno energijo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.