Zdravje > Aktualno
585 ogledov

Direktorica doma o velikem številu okuženih: "O tem običajno ne govorimo..."

covid-19 Epa
"V bistvu nikoli ne govorimo o prenosih med samimi stanovalci, čeprav se ti tudi pogosto dogajajo," je opozorila direktorica doma upokojencev, ki ga je koronavirus najbolj napadel v prvem valu. Danes se sicer znova soočajo z okužbami, vendar je lažje, pravi.

V torek je bilo po rekordnih 8063 testiranjih potrjenih 2226 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 27,6 odstotka odvzetih brisov. Umrlo je 43 ljudi.

Razmere v bolnišnicah so kritične, ponekod so zmogljivosti polne.

Od 43 umrlih je bilo 24 varovancev DSO

V torek so po besedah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina v domovih za starejše potrdili 176 novih okužb med stanovalci in 114 novih okužb med zaposlenimi. Trenutno je v domovih za starejše 2660 aktivno okuženih stanovalcev in 992 aktivno okuženih zaposlenih. V torek je v domovih za starejše umrlo 24 stanovalcev s covidom-19, od tega 12 v bolnišnicah in 12 v domovih. Skupaj je v drugem valu umrlo 580 stanovalcev domov za starejše, od tega 271 v bolnišnicah in 299 v domovih. 

Do širjenja okužb v domovih za starejše po oceni državne sekretarke Mateje Ribič med drugim prihaja zaradi neustreznih prostorskih pogojev, kar je posledica dolgoletnega zanemarjanja domov, pa tudi, ker okužbe širijo zaposleni in stanovalci, ki nimajo znakov okužbe in ne vedo, da so okuženi.

Na današnji popoldanski novinarski konferenci je o tem spregovorila tudi direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah. Gre za dom, nad katerim se je koronavirus med vsemi domovi starejših v prvem valu najbolj znesel. Od srede marca pa do začetka maja so v tem domu virus potrdili pri 180 stanovalcih in zaposlenih,

dom upokojencev | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Danes smo v situaciji, ko se na žalost znova soočamo z okužbo. Pripravljali smo se, da se bo to zgodilo, predvsem zaradi dogajanja v lokalnem okolju," je povedala direktorica Gordana Drimel. V rdeči coni DSO Šmarje pri Jelšah imajo trenutno sedem okuženih varovancev. "Eni so brez simptomov, eni imajo vročino in kašljajo, na žalost je moral eden v bolnišnico," je dodala. 

"Že v spomladanskem času smo se soočili z izjemno težko nalogo, bili smo povsem nepripravljeni se soočiti z nečim, česar nismo poznali, bile so res izredne razmere. Danes, ko spremljamo dogajanje v družbi, menimo, da smo takrat vsi skupaj naredili eno izjemno nalogo. Takrat se tega nismo zavedali, vsak dan znova smo se spraševali, kaj smo naredili narobe, kaj bi lahko naredili drugače. Danes vemo, da smo opravili eno izjemno delo. Na žalost smo bili takrat soočeni tudi z velikimi izgubami, saj so se poteki bolezni pri nekaterih končali s smrtnim izidom," je povedal Drimlova. 

Po njenem so v domu danes bistveno bolje pripravljeni, z več zaščitne opreme, izdelanimi protokoli in znanjem, ki ga v prvem valu niso imeli. "Vemo, da se soočamo z izredno zahtevnim virusom, da je tukaj potrebnega veliko znanja, ko si pozoren praktično na vsak gib, ki ga narediš, in na tak način preprečiš vnos okužbe v okolje."

dom upokojencev dom starejših občanov starejša oseba | Avtor: Profimedia Profimedia
V vmesnem času so se po njenih besedah ukvarjali z zaposlovanjem zaposlenih, organizirali rdeče cone, krizne načrte, protokole. "Na žalost so domovi grajeni tako, kot so. Arhitekturna zasnova domov je ostala takšna, kot je, tukaj ne moremo narediti veliko, vsekakor pa ni ugodna za obvladovanje širjenja prenosa okužb. Veseli smo za dodatna odobrena sredstva za zaposlovanje. V našem zavodu smo zaposlili deset novih sodelavcev, ki nam pridejo še kako prav ob povečanju števila karanten in izolacij. Nekaj zaposlenih je odsotnih tudi zaradi varstva otrok. Nekako tako premagujemo kadrovsko podhranjenost, ki je še posebej izrazita na področju zdravstvene nege in ker moramo delo organizirati v treh različnih conah, kar je izjemno zahtevno."

Direktorica doma je dodala, da so okužbe različne, težava pa so asimptomatske okužbe tako pri zaposlenih kot tudi pri stanovalcih. "V domovih negujemo izredno zahtevne ljudi, po navadi so to nepomični bolniki, kar še posebej zahteva oseben stik pri sami negi, obračanju, fizioterapiji in pri vseh ostalih terapevtskihn postopkih – da ne govorim o osebah z demenco, kjer je še posebej pomemben ta dotik, objem..."

O tem se premalo govori

Ob opozarjanju na veliko število okužb v domovih za starejše, se po besedah direktorice premalo govori o prenosu teh okužb med med samimi stanovalci. Po njenem je tega veliko, že zaradi spremenjenih okoliščin, v katerih živijo stanovalci. "Veliko časa in truda namenjamo temu, da bi zmanjševali psihične stiske, zmanjševali izoliranost, osamljenost – v ta namen dnevno organiziramo animacijske dejavnosti, več aktivnosti se dela individualno. Še vedno živimo kot velike družine, ko se tudi po 25 oseb združuje pri aktivnostih, da skupaj obedujejo, sodelujejo v delavnicah in enostavno pri nas je čisto normalno, da se stanovalci med seboj družijo, si pomagajo, gredo na obisk k prijatelju v drugo nadstropje," je pojasnila in dodala, da vse to prinaša dodatno tveganje.

Pri starejših je simptome težje prepoznati

"To je tudi eden izmed ključnih dejavnikov, ki prinese tako veliko število okuženih. Izkušnje so nas v prvem valu naučile, da je prve, prave simptome obolenja zelo težko prepoznati pri naših stanovalcih, številni naši stanovalci prejemajo večje količine protibolečinske terapije zaradi starostnih težav, tukaj se lahko ti znaki obolenja mogoče za nekaj časa prikrijejo, mine vmes nek določen kritičen čas, potem je praktično okužba že prisotna. Potem samo čakaš, da mine inkubacijska doba, postopoma se okužba prepoznava kot razširjena," je plat zgodbe, ki je ne poznamo dovolj, nazorno opisala direktorica. 

Hitri testi?

Kot je znano, bo Ministrstvo za zdravje bo po dogovoru z ministrstvom za delo v najkrajšem možnem času izdalo odredbo za hitro testiranje vseh, ki delajo v domovih za starejše občane (DSO). "Takoj ko se je pojavila informacija, smo se začeli pripravljati. Prve poskusne teste smo že dobili, jih tudi opravili. Zdaj pričakujemo še navodila, naročili smo tudi že zalogo za naprej. Smo pripravljeni in pozdravljamo takšna testiranja," je namero ministrstva komentirala Drimlova. 

Sprejemanje novih stanovalcev zelo oteženo

Sprejemanje novih stanovalcev v domovih za starejše je trenutno v Sloveniji zelo oteženo. "Kar se tiče novih stanovalcev, smo vezani na navodila NIJZ. Glede na to, da smo imeli potrjene primere, moramo počakat, potem, bomo spet lahko sprejeli nove primere," je glede tega povedala  direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice