Zdravje > Aktualno
344 ogledov

Dišeče svečke in osvežilci zraka lahko povzročajo raka

kopalnica, sveča Žurnal24 main
Raziskava, ki bo uničila vaš občutek ugodja ob dišeči sveči.

Ste tudi vi med tistimi, ki obožujejo dišeče sveče in osvežilce zraka? Strokovnjaki so razkrili, da lahko močno škodijo našemu zdravju. Če prižgemo nekaj dišečih sveč ali uporabljamo osvežilce zraka, lahko v naš dom sproščamo koktajl smrtonosnih kemikalij.

Ugotovili so namreč, da lahko dišave v stiku z zrakom spremenijo sestavo in so lahko zelo nevarne predvsem v prostorih, ki jih ne zračimo.

Tudi borova dišava

Profesor Alastair Lewis iz National Centre for Atmospheric Science iz Univerze v Yorku je naredil petdnevni test v šestih hišah. V domovih je izmeril ravni hlapnih organskih kemikalij (HOS) in številne druge snovi, ki jih najdemo v zraku. Ena od kemikalij, ki jo je našel, je bila tudi benzen, ki prihaja od zunaj ali denimo alfa-pinen, borova dišava, ki se uporablja v mnogih čistilih.

Najbolj pa je izstopala kemikalija limonene, ki jo najdemo v svečah, osvežilcih zraka in pri čistilih. Kemikalijo uporabljajo za proizvosnjo umetne dišave limone. Čeprav je kemikalija smatrana kot varna, Lewis opozarja, da se ob stiku z drugimi snovmi v zraku spremeni v nekaj drugega. V laboratoriju je kemikalija ob izpostavlejnosti ozona tvorila formaldehid, ki je strupen in povroča tudi raka.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Našel je tudi druge nevarne kemikalije, celo naftne derivate kot je p-diklorbenzen.

Za vse tiste, ki ne morete brez dišav, pa so strokovnjaki našli rešitev. Profesor Lewis je v drugi raziskavi ugotavljal, kakšen vpliv na kemikalije imajo sobne rastline. Ugotovil je, da se je v hišah s sobnimi rastlinami raven formaldehida znižala. Je pa raven kemikalije limonene ostala nespremenjena.

V raziskavi je ugotovil, da so rastline kot so Hedera helix, garanija, sivka in praprot odlične pri črpanju formaldehida. 

Komentarjev 2
  • mitjap 12:58 20.januar 2016.

    Klasične sveče so iz parafina, ki je stranski proizvod naftne industrije. je pa tudi že dolgo znano za stranske učinke parafinskih sveč ter da jih ni priporočeno prižigati v zaprtih prostorih. Članek bi lahko kot alternativo omenil še sojine sveče

  • STF 21:07 19.januar 2016.

    Tudi živeti življenje ga pozroča.....