Zdravje > Aktualno
2999 ogledov

Dispečer prek telefona: Reševanje dojenčka ali nekoga, ki se duši

Dispečerski center Anže Petkovšek
"Natančno vam bom povedal/-a, kaj morate storiti," vam bo dejal izkušeni zdravstveni delavec in priporočil, da telefon odložite in ga preklopite na spiker.

Da bi povečali možnost preživetja bodo v zdravstvu ob klicih na 112 klicateljem naročili, kako ravnati. Poskrbeti nameravajo tudi, da se bo k bolniku odpravila tista ekipa, ki bo prišla najhitreje. 

Reševanje po telefonu

Nova dispečerska centra bosta tudi končno poenotila standarde pri obravnavi klicev v sili. Če ljubljanski že deluje, je začetek delovanja dispečerskega centra v Mariboru predviden maja: "Med problemi danes je tudi to, da ni poenotenega odziva nujne medicinske pomoči za paciente z istimi težavami. Do sedaj je bilo veliko odvisno od posameznika, ki se je ukvarjal s kličočim, od njegove usposobljenosti in znanja," je za Žurnal24 pojasnil Andrej Fink, vodja skupine za vzpostavitev Dispečerske službe v zdravstvu.

Orodje, povzeto po norveškem 

Zato jim je na razpolago nedavno sprejeti Slovenski indeks za nujno medicinsko pomoč (NMP), triažni model odločanja, nekakšno orodje, povzeto po norveškem indeksu. Po tem orodju bo dispečer na drugi strani tudi pomagal kličočemu, do prihoda reševalcev bo tako ves čas na telefonski zvezi in nam tako posredoval natančna navodila, kako naj dajemo prvo pomoč. 

 | Avtor: Ministrstvo za zdravje Ministrstvo za zdravje

Oseba se začne dušiti

"Če oseba izgubi zavest in omedli med obrokom, se to lahko zgodi zaradi zastoja srca ali dušenja. Če je pacientu težko ali nemogoče dati umetno dihanje, verjetno velik kos hrane zapira dihalne poti. Težava je pogostejša pri starejših osebah, ki ne morejo dobro žvečiti in imajo oslabljene mišice grla. Če pri izvajanju umetnega dihanja ni težav, je verjetno prišlo do srčnega zastoja. V vsakem primeru je treba začeti z oživljanjem, tako s stiski prsnega koša kot z umetnim dihanje," navaja Slovenski indeks za nujno medicinsko pomoč. Pred seboj ga ima vsak dispečer, ki ga boste dobili po tem, ko ste poklicali na številko 112.

Dispečerski center | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Odložite telefon poleg sebe in začnite reševati

Če je oseba nezavestna, kar pomeni, da je brez znakov življenja ( (ne diha in nima tipnega srčnega utripa), vas bo dispečer, ki je med tem že sprožil rdeči alarm, potolažil, da je reševalno vozilo že na poti, vendar  morate kljub temu začeti s prvo pomočjo: "Natančno vam bom povedal/-a, kaj morate storiti," vam bo dejal in priporočil, da telefon odložite in ga preklopite na spiker.

Otrok, starejši od enega leta ali odraslega čim bolj nagnite naprej. Z dlanjo ga 5-krat močno udarite med lopaticama. Pri tem ga z drugo roko podprite spredaj čez prsni koš. Se je tujek pojavil?

Reševanje otroka, mlajšega od enega leta - dojenčka

  • Otroka si, z obrazom navzdol, položite čez koleno ali roko, glava naj bo spuščena.
  • Z dlanjo petkrat udarite med lopaticama.
  • Otroka obrnite in preverite, ali ima kaj v ustih

Če se je tujek pojavil, vam bo izkušena zdravstvena oseba na drugi strani svetovala, da ga poskusite odstraniti. "Pazite, da tujek ne zaide ponovno v dihalne poti. Reševalno vozilo je na poti! Ne prekinjajte zveze. Če se stanje spremeni, mi to povejte," vas bo na osnovi natančno določenih in mednarodno uveljavljenih pravil ravnanja opozoril  izkušeni zdravstveni delavec.

Dispečerski center | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Če se tujek ni pojavil in se vaš dojenček še vedno duši;

  • Obrnite ga na hrbet.
  • Položite dva prsta na sredino prsnice pod navidezno črto med bradavicama in 5-krat trdno pritisnite navzdol.
  • Nadaljujte s 5 udarci med lopaticama in 5 stiski prsnega koša, dokler se tujek ne pojavi in dojenček ne zajoka

Če se je tujek pojavil, vam bo izkušena zdravstvena oseba na drugi strani svetovala, da ga poskusite odstraniti, bo zgoraj opisanem postopku. 

Če je vaš otrok izgubil zavest

Na začetku poskrbite za prosto dihalno pot, kar včasih zadošča za to, da hipoksični otrok ( pomanjkanje preskrbe s kisikom v tkivih) ponovno spontano zadiha. Če otrok ne začne dihati po desetih sekundah, začnite z navodili za 5 pet vpihov.

Če po prvih 5 vpihih ni nobenih znakov življenja, takoj začnite s stiski prsnega koša: "Bodite pozorni na različne tehnike vpihovanja in stisov prsnega koša glede na starost otroka. Navodila za laike narekujejo stiske prsnega koša in vpihe v razmerju 30 : 2," piše v navodilih, ki jih ima pred seboj dispečer.

 

Vaš otrok je nezavesten, vendar ne morete natančno opredeliti ali diha

Dispečer vam bo naročil, da ga obrnete na hrbet, sprostite dihalno pot in ga opazujete eno minuto. Če v tem času ugotovite kakršno koli spremembo pri dihanju, ga boste morali o tem opozoriti:  "Na ta način zagotovimo, da otroka z agonalnim dihanjem ali srčnim zastojem ne bomo namestili v položaj za nezavestnega in tako odložili izvajanje temeljnih postopkov oživljanja," piše v navodilih.

Oživljanje novorojenčka tik po rojstvu: Najprej poskrbite, da mu bo toplo!

Novorojenčku dajajte umetno dihanje (za laike usta na usta in nos) 30 sekund. Če je frekvenca bitja srca manjša od 60 utripov na minuto, začnite s stiski prsnega koša/vpihi v razmerju 3 : 1 (največji učinek dosežemo z 90 stisi prsnega koša in 30 vpihi na minuto, a je to pogosto mogoče le v prisotnosti usposobljenega osebja).

Najprimernejša izvedba stisov prsnega koša je tako, da z obema rokama zaobjamemo novorojenčka in položimo palca drugega ob drugem pod navidezno črto med obema bradavicama. Prsnico pritisnemo za 1/3 navzdol, in sicer 90-krat v minuti. Stanje novorojenčka preverjamo vsakih 30 sekund:  "Če je frekvenca bitja srca še vedno nižja od 60 utripov na minuto, nadaljujte z navodili za vpihe in zunanjo masažo srca. Če pa je frekvenca bitja srca višja od 60 utripov na minuto, je treba novorojenčku dajati umetno dihanje, dokler ne zadiha normalno."

Ko sta frekvenca bitja srca in dihanje normalna, položite novorojenčka na materine prsi in ga pokrijte s toplimi odejami, vam bo svetoval dispečer. 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice