Zdravje > Aktualno
68 ogledov

Do vrhunca gripe še dva tedna, kako učinkovito je cepivo?

Gripa Anže Petkovšek
Največ obolelih čez dva tedna, nato umiritev.

Obolelih za gripo je v tem času skoraj dvakrat toliko, kot jih je bilo lani ob tem času, kljub temu pa gripa v tem trenutku še ni dosegla vrhunca, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). "Sezona gripe se bliža vrhu, verjetno bo dosegla vrh v slabih dveh tednih, potem se bo situacija verjetno začela umirjati."

gripa, 1.2.2017 | Avtor: NIJZ NIJZ
 

 Incidenčna stopnja akutnih okužb dihal v sezoni 2016/2017 in 2015/2016

Nevarna za starejše

Letos prevladuje virus H3N2, ki je razsajal tudi leta 2015. Značilno za virus H3N2 je, da predvsem pri starejših poteka s težjo klično obliko. Leta 2015 je WHO zaznal povečano umrljivost pri starejših bolnikih, okuženih s tem virusom."Starejše prebivalstvo ima tudi več kroničnih bolezni, ki se ob gripi poslabšajo, zato je lahko več zapletov in posledično sprejemov na bolnišnično zdravljenje. Starejša populacija je tudi bolj dovzetna za okužbo z virusom H3N2, kar še intenzivira sezono gripe," pravijo na NIJZ. 

Slaba precepljenost

Cepljenje proti gripi. | Avtor: Reuters Reuters
"Precepljenih v rizični skupini nad 65 let samo 10 odstotna. Priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije je, da se cepi 75 odstotkov oseb, starejših od 65 let," pravi Eva Grilc iz NIJZ. Cepljenje proti gripi naj bi po besedah Grilčevbe delovalo v 60 odstotkih. "Dejstvo je, da starejše osebe zaradi starostno oslabljenega delovanja imunskega sistema drugače reagirajo na vnos mikrobov in cepiv." Lani so se proti gripi v Sloveniji cepili trije odstotki prebivalstva, podatke o tem, koliko ljudi cepilo letos, na NIJZ še zbirajo. 

Učinkovitost letošnjega cepiva?

Virusi, ki so bili osnova za pripravo cepiva leta 2015, se večinoma niso ujemali v virusom A(H3N2). Kako pa je z učinkovitostjo letošnjega cepiva"? "Trenutni podatki kažejo, da med prebivalstvom Slovenije prevladuje sev virusa influence A H3N2 ki je prisoten tudi v cepivu," pravi Eva Grilc z NIJZ.
 
sergeja.hadner@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.