Zdravje > Aktualno
27047 ogledov

Dobra novica: IJS o tem, kdaj bi lahko odpravili vse omejitve v državi

1/3
epa
Upad epidemije potrjujejo tudi upadajoče koncentracije virusa v odplakah." Mobilnost na delovna mesta se je med zaprtjem zmanjšala za do 39 % glede na običajno vrednost," so zapisali.

"Epidemija upada. Če bomo kljub sproščanju ukrepov uspeli ohraniti padajoči trend, bi lahko postali rumeni v začetku maja," je na svojem Facebook profilu zapisal raziskovalec dr. Matjaž Leskovar z Inštiututa Jožef Stefan (IJS).

Na strani inštituta, kjer objavljajo analize širjenja koronavirusa v populaciji in dnevno prognozo širjenja covid-19,, danes dodajajo, da upad epidemije potrjujejo tudi upadajoče koncentracije virusa v odplakah." Mobilnost na delovna mesta se je med zaprtjem zmanjšala za do 39 % glede na običajno vrednost," so zapisali.

Počasi se obračajo že tudi krivulje hospitaliziranih na navadnih in intenzivih oddelkih. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,88.  "Upoštevali smo vpliv prekuževanja in cepljenja po starostnih skupinah. Predpostavili smo, da je imunih 3,5x toliko kot potrjeno okuženih. Upoštevali smo, da je v Sloveniji poleg običajne različice virusa prisotna tudi bolj kužna angleška različica* in predpostavili težji potek bolezni pri tej različici," pojasnjujejo na spletni strani IJS.

Dobra novica: V zelenem že koncem maja?

Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 691. Epidemiologi bodo lahko učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan. S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji. "Pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje 691 in ocenjeno reprodukcijsko število R=0,88, bi lahko to stanje dosegli konec maja," pišejo.

Zelena faza, torej manj kot 300 okuženih na dan, pomeni odpravo vseh omejitev razen prepovedi obratovanja barov in diskotek, država bi razglasila konec epidemije.

 | Avtor: Ukom Ukom

Trenutno smo v oranžni fazi

Za prehode v slabše faze mora biti izpolnjen vsaj en pogoj: tedensko povprečje potrjenih primerov ali število hospitaliziranih, za prehode v boljše faze pa morata biti izpolnjena oba pogoja. "Ob enakem trendu razvoja epidemije, bi lahko v rumeno fazo prešli v začetku maja.Uporabili smo enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije. Vpliva sproščanja ukrepov v oranžni fazi na nadaljnji potek epidemije nismo upoštevali," pojasnjujejo na IJS. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 8
  • miho 08:03 23.april 2021.

    Ali mi zna prosim kdo razložiti, v čem je razlika med gostilno in barom? Gostilne se odpirajo v oranžni fazi, v rumeni fazi je testiranim, cepljenim ali tistim, ki so preboleli koronavirus, dovoljeno streči v notranjosti gostiln. Bari pa ostajajo ...prikaži več zaprti še v zeleni fazi in to ne glede na test, cepljenost, prebolelost koronavirusa??? Kakor vem, je bar isto kot gostilna. Ali se morda motim?

  • Avatar jate
    jate 07:25 23.april 2021.

    res so bedaki,v zeleni fazi bodo vse omejitve opustili razen odprtja nočnih barov in diskotek,pa kakšna barva mora bit ,da le te odprejo, a zelena ni v redu?? pravi cepci na kubik!!!!!

  • dusan72 01:17 23.april 2021.

    Do polovice maja bo bolje, potem se bo spet poslabšalo zaradi "praznikov", pa bomo spet malo stisnili čez junij, da bomo julij in avgust lahko na dopustu, septembra pa spet nov "val" in ... neverending story.