Zdravje > Aktualno
1221 ogledov

Dobra novica tudi o tem cepivu

cepivo moderna covid-19 Profimedia
Modernino cepivo učinkovito tudi proti britanskemu in južnoafriškemu sevu.

V EU sta do zdaj dobili pogojno dovoljenje za promet dve cepivi, najprej cepivo podjetij Pfizer in BioNTech, nato pa še podjetja Moderna. Zaradi skromne dobave Moderninega cepiva - do zdaj je v Slovenijo prišlo 1200 odmerkov tega cepiva, v nedeljo pa pričakujejo še dodatnih 2400 odmerkov - prebivalstvo cepijo zlasti s cepivom Pfizerja. 

Covid-19, cepljenje, Slovenija, UKC Maribor | Avtor: UKC Maribor UKC Maribor
V EU sta do zdaj dobili pogojno dovoljenje za promet dve cepivi, najprej cepivo podjetij Pfizer in BioNTech, nato pa še podjetja Moderna. Zaradi skromne dobave Moderninega cepiva - do zdaj je v Slovenijo prišlo 1200 odmerkov tega cepiva, v nedeljo pa pričakujejo še dodatnih 2400 odmerkov - prebivalstvo cepijo zlasti s cepivom Pfizerja. 

Današnjo pošiljko Pfizerjevega cepiva bodo uporabili za drug odmerek cepljenja v domovih za starejše in v zdravstvu, ki so bili glede na strategijo cepljenja med prvimi, ki so prejeli cepivo.

Tudi Modernino cepivo učinkuje 

Iz ameriškega podjetja Moderna so medtem sporočili,  da je njihovo cepivo učinkovito tudi proti novima, bolj nalezljivima sevoma novega koronavirusa, ki so ju prvič odkrili v Veliki Britaniji in Južni Afriki.

V podjetju so učinkovitost svojega cepiva proti novim različicam koronavirusa ugotavljali v študiji na vzorcih krvi osmih posameznikov, ki so v prvi fazi kliničnega testiranja prejeli dva odmerka cepiva, in vzorcih krvi dveh primatov, ki so ju prav tako cepili z dvema odmerkoma, so zapisali v sporočilu za javnost na spletni strani Moderne.

Ugotovili so, da cepljenje sproži nastanek protiteles proti vsem testiranim novim ključnim različicam. Med njimi sta tudi različica B.1.1.7, ki so jo najprej odkrili v Združenem kraljestvu, in različica B.1.351, ki so jo najprej odkrili v Južni Afriki.

Cepivo za covid-19 | Avtor: Epa Epa
Pri britanski različici je bila raven protiteles visoka, in sicer na podobni ravni kot pri različicah, znanih pred tem. "Bistvenega vpliva na nevtralizacijo ni bilo opaziti niti pri vseh mutacijah, najdenih na različici B.1.1.7, niti pri določenih zaskrbljujočih ključnih mutacijah," so pojasnili v podjetju.

Pri južnoafriškem sevu pa je bila raven protiteles proti virusu šestkrat nižja kot pri različicah, znanih pred tem. Vendar pa je vseeno dovolj visoka, da nudi zaščito. Posvarili so, da bi lahko nižja raven pomenila potencialno tveganje za to, da bi prej izgubili odpornost na to različico.

"Ti novi podatki, ki krepijo naše prepričanje, da Modernino cepivo proti covidu-19 nudi zaščito tudi pred novimi različicami, so spodbudni," je ob tem dejal izvršni direktor podjetja Stephane Bancel.

Cepljenje proti covid-19 | Avtor: Epa Epa
Ob tem so napovedali preizkušanje še drugega poživitvenega odmerka, tako da bi bili cepljeni s tremi. Začeli so tudi predklinično testiranje poživitvenega odmerka, namenjenega posebej zaščiti pred južnoafriškim sevom.

Modernino cepivo je poleg cepiva Pfizerja in BioNTecha edino cepivo proti covidu-19, doslej odobreno v EU. Obe cepivi temeljita na inovativni tehnologiji informacijske RNK. Sestavljeni sta iz genetske informacije RNK, zaradi česar celice v telesu začnejo ustvarjati protein S, na kar se bo odzval posameznikov imunski sistem in začel ustvarjati protitelesa in celice T, katerih glavni namen je prepoznavanje in uničevanje invazivnih patogenov ali okuženih celic.

Po podatkih NIJZ je bilo do nedelje z enim odmerkom proti covidu-19 cepljenih 48.857 ljudi, z dvema pa 7121 ljudi

 
Komentarjev 2
  • Avatar tupatam
    tupatam 22:50 25.januar 2021.

    Za to plandemijo,ogromno vojnih dobičkarjev..General in tisti,ki je vse to izmisli Bill Gates (ki btw ni noben dobrotnik in reševalec ljudi).

  • Antihojsarbeback 17:19 25.januar 2021.

    A res? Super. Koliko mrtvih?