Zdravje > Aktualno
2366 ogledov

Dobra novica za vse, ki boste na Hrvaškem potrebovali zdravnika

Hrvaška obala, Rovinj Profimedia Hrvaška obala, Rovinj
Za prevoz do bolnišnic so na hrvaški obali sicer na voljo še hitre ladje pomorske nujne medicinske službe.

Po vzpostavitvi dnevnih letov helikopterske nujne medicinske službe (HHMS) na Hrvaškem je ta v splitski in reški bazi v začetku meseca začela delovati tudi ponoči. Projekt vzpostavitve HHMS je bil vreden 62,5 milijona evrov, v zadnjih treh mesecih pa je opravila 208 uspešnih intervencij, je pred dnevi sporočila hrvaška vlada.

Split | Avtor: Profimedia Profimedia
Dnevne lete helikopterjev nujne medicinske pomoči so na Hrvaškem uvedli v začetku pomladi v vseh štirih bazah HHMS - Zagrebu, Osijeku, Splitu in na Reki. S 1. julijem so v splitski in reški bazi vzpostavili tudi nočne lete. V zagrebški in osiješki bazi medtem še naprej opravljajo le dnevne lete.

Z uvedbo nočnih intervencij HHMS so po besedah ministra za zdravje Vilija Beroša končali cikel vzpostavitve funkcionalnega sistematičnega dostopa do nujne medicinske pomoči za vsakega državljana.

Direktorica hrvaškega zavoda za nujno medicino Maja Grba-Bujević pa je izpostavila, da so od uvedbe HHMS identificirali dodatnih sto lokacij za pristanke helikopterjev na otokih in oddaljenih območjih.

Za prevoz do bolnišnic so na hrvaški obali sicer na voljo še hitre ladje pomorske nujne medicinske službe, okrepili pa so tudi kopensko nujno medicinsko službo.

Komentarjev 2
  • Pierre 09:56 11.julij 2024.

    Ma dajte gospod Ender pejte mal u Piran al Portorož pogledat cenike!!!

  • Ender3 17:26 08.julij 2024.

    Menim, da bodo turisti bolj kot zdravniško oskrbo rabili kakšno finančno injekcijo ob pogledu na turistične cene pri kockastih..