Zdravje > Aktualno
449 ogledov

Dobre novice tudi o zdravilu proti covidu

korona covid znanstvenik laboratorij testiranje Profimedia
Ema je tekoči pregled podatkov o tem zdravilu začela 1. februarja.

Švicarski farmacevtski gigant Roche in ameriško biotehnološko podjetje Regeneron sta sporočila zelo vzpodbudne rezultate kliničnega testiranja koktajla protiteles proti covidu-19, ki ga razvijata.

Rezultati tretje faze testiranja namreč kažejo, da kombinacija protiteles casirivimab in imdevimab, imenovana REGEN-COV, pri nehospitaliziranih bolnikih s covidom-19 število hospitalizacij ali smrti zmanjša za kar 70 odstotkov, poročajo tuje tiskovne agencije. Koktajl tudi bistveno - za kar štiri dni oziroma s 14 na deset - skrajša čas trajanja simptomov covida-19.

Testiranje so izvedli na nehospitaliziranih bolnikih s covidom-19, ki so ali zaradi starosti ali zaradi pridruženih bolezni v visoko rizični skupini za hujši potek te bolezni. Kot se je izkazalo, je 1200-miligramski odmerek koktajla približno enako učinkovit kot večji, 2400-miligramski odmerek, obetavni pa so tudi dosedanji rezultati testiranja s 300 oziroma 600-miligramskim odmerkom.

Kot so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz podjetja Regeneron, bodo rezultate tretje faze testiranja zdaj nemudoma posredovali regulatornim organom in prosili za izdajo dovoljenja za izredno uporabo v ZDA še za nižji, 1200-miligramski odmerek.

Za REGEN-COV zunaj ZDA je medtem odgovoren Roche, ki pri tem sodeluje z Evropsko agencijo za zdravila (Ema), vladami in drugimi zdravstvenimi organi po vsem svetu. Ema je tekoči pregled podatkov o tem zdravilu začela 1. februarja.

Zdravljenje covida-19 s protitelesi, ki preprečuje razmnoževanje virusa v telesu, sicer razvija več farmacevtskih podjetij. Pri Rocheju so izpostavili, da je njihova kombinacija edina kombinacija monoklonskih protiteles, ki je učinkovita proti vsem dosedanjim glavnim različicam novega koronavirusa, od katerih so nekatere bolj nalezljive in vodijo v hujši potek bolezni od prvotne.

Eksperimentalni koktajl je sicer namenjen nehospitaliziranim bolnikom s covidom-19, ki so resno ogroženi, da bi razvili hujšo obliko te bolezni, torej so starejši ali imajo pridružena kronična obolenja. Zdravilo naj ne bi bilo primerno za že hospitalizirane bolnike ali tiste, ki že potrebujejo predihavanje.

S tem zdravilom so med drugim oktobra lani, še preden je njegovo izredno uporabo novembra odobrila ameriška zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA), zdravili tedanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Komentarjev 1
  • JZekspert 13:03 23.marec 2021.

    Dobre novice, in to o covidu, hahaha, BTW, res zelo 'lepa' fotografija, je to umetno oko?