Zdravje > Aktualno
22 ogledov

Dobro je spremljati te podatke

Onesnažen zrak Profimedias
Visoka onesnaženost zraka bo predvidoma vztrajala do konca tega tedna, inštitut za zdravje zato priporoča sprotno spremljanje obvestil in napovedi o kakovosti zraka.

Na Agenciji RS za okolje (Arso) za danes in jutri napovedujejo visoko onesnaženost zraka s trdimi delci PM10 v Murski Soboti, Mariboru, Celju, Zagorju, Trbovljah, Hrastniku, Ljubljani, in v Kranju. V Kopru in Novi Gorici bo onesnaženost s trdimi delci nizka.
Predpisana dnevna mejna vrednost koncentracije delcev PM10 je 50 µg/m3, najvišjo urno koncentracijo onesnaženosti pa trenutno beleži Zagorje, kjer je bila od 11. do 12. ure povprečna urna koncentracija 83 µg/m3.

Kar se dnevne koncentracije tiče, je bila ta včeraj v Zagorju 122 µg/m3, kar pomeni, da v teh dneh po kotlinah dihamo res zelo slab zrak in tako bo vse do konca tedna.

Sicer na Ars-u priproročajo, da sprotno spremljate podatke o urnih koncentracijah delcev PM10 in na podlagi le teh prilagodite aktivnosti na prostem. Med dnevom namreč lahko nastanejo krajša obdobja urnih koncentracij, ki se razlikujejo od napovedane dnevne ravni onesnaženosti zraka.

Preberite še: En sosed je dovolj, da kvari zrak

Navodila nacionalnega inštituta za javno zdravje

Vsi prebivalci, zlasti pa ranljive skupine, kot so dojenčki otroci, starejši, srčni in pljučni ter sladkorni bolniki naj ob epizodah povišane onesnaženosti zraka z delci upoštevajmo naslednja priporočila NIJZ:

  • Redno spremljajmo obvestila in napovedi ARSO (Agencija RS za okolje) o kakovosti zraka;
  • Omejimo fizične aktivnosti, zlasti na prostem;
  • Bivanje na prostem omejimo na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Pri tem se izogibajmo bližini prometnic, izberimo park ali gozd, ne izvajajmo napornejših fizičnih aktivnosti, omejimo se na sprehod;
  • V zaprtih prostorih ne kadimo in ne prižigamo sveč;
  • Če imamo vgrajene ventilacijske sisteme, moramo v njih uporabljati za delce visoko učinkovite HEPA filtre;
  • Bivalne prostore učinkovito prezračimo, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja (običajno v zgodnjih jutranjih urah, pred prometno konico);
  • Bodimo pozorni na simptome in znake, kot so kašelj ali pomanjkanje sape. To so opozorila, da je treba napore zmanjšati;
  • Kronični pljučni (astma, KOPB) in srčni bolniki naj redno jemljejo predpisano terapijo, pri roki pa naj imajo tudi zdravila za hitro lajšanje napadov oziroma poslabšanj.
  • Pospešen srčni utrip, pomanjkanje sape ali neobičajna utrujenost lahko napovedujejo resno poslabšanje osnovne bolezni. V takih primerih naj hitro poiščejo zdravniško pomoč

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.