Zdravje > Aktualno
258 ogledov

Domač je najslajši

Žurnal24 main
Naj v hladnejših dneh doma zadiši po svežem kruhu. Ponujamo najenostavnejši recept za vse začetnike.

Se še spomnite lanskoletnega nadzora Uprave za varno hrano nad peki, ko so pri nekaterih pekih ugotovili porazne higienske razmere? To je samo eden od razlogov, zakaj je doma pripravljen kruh toliko slajši. Poleg tega je priprava navadnega belega kruha poceni, svežega domačega kruha pa se bodo razveselili tako domači kot gosti.

Preprost recept

Najenostavnejši način za začetnike je peka belega kruha z navadnim kvasom v kocki. V posodo stresite cel kilogram bele moke, na sredini oblikujte luknjo, kamor nadrobite kocko svežega kvasa, ji dodate polovico žličke belega sladkorja in deciliter mlačne vode. Počakajte pol urce, nato po okusu solite. Za kilogram moke bosta dovolj dve majhni žlički soli. Po želji lahko dodate žlico oljčnega olja. Nato postopoma dodajate mlačno vodo in z vilico ali dlanjo mešajte testo. Najbolje bo, če vodo dodajate po občutku. Sicer pa za kilogram bele moke potrebujemo približno pol litra vode. Če ste ga prej za kvas potrebovali deciliter, dodajte zdaj še štiri decilitre vode. Če ste dodali preveč vode in je testo malce bolj lepljivo ter mehko, ni s tem nič narobe, morda se bo v pekaču zaradi tega malce bolj razlezlo. Nato pustite testo vzhajati, čaz vzhajanja je ponavadi eno uro.

Na pekač dajte papir za peko, ki ga premažete z oljem. Na tako pripravljen pekač iz posode prevrnete testo, ki ga brez dodatnega mešanja malce oblikujete in ga po želji premažete z oljem ter posujete s semeni za okras. Dajte ga v segreto pečico za 50 minut na 180 stopinj Celzija. Če se vam po 50-ih minutah kruh ne zdi še pečen, čas podaljšajte. Če vam trda in hrustljava skorja nista všeč, kruh po peki zavijte v kuhinjsko krpo. Tako bo skorja mehkejša.  

Tveganje za zdravje potrošnikov

Za tiste, ki ste pozabili na preglede inšpektorjev, naj vas spomnimo ... Inšpektorji so lansko pomlad opravili 106 nenapovedanih pregledov pri poslovnih subjektih, ki kot osnovno dejavnost opravljajo pekarstvo. Pri pregledu so izdali 21 prekrškovnih postopkov, 24 ureditvenih odločb in 58 opozoril. Inšpektorji so ob koncu pregledov ugotovili, da je treba dejavnost pekarstva uvrstiti med dejavnosti z večjim tveganjem za zdravje potrošnikov, zlasti če gre za manjša, novoustanovlejna podjetja. Pri nekaterih pekih so bile ugotovljene tudi porazne higienske razmere. 

V naši rubriki Zdravje sledite zanimivim namigom dneva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.