Zdravje > Aktualno
21 ogledov

Donatorji za porodnišnico

novorojenček Shutterstock
Donatorji so darovali denar, delo in material v skupni vrednosti 37 tisoč evrov in tako omogočili prenovo porodnišnice.

Porodni blok Splošne bolnišnice Jesenice je po prvi fazi obnove lansko poletje letos dočakal še drugo fazo. Glavnino od 60.000 evrov za prenovo operacijske dvorane, prostora za osebje, sanitarnih prostorov in prostora za prvo oskrbo novorojenca, so zaradi pomanjkanja sredstev v slovenskem zdravstvu zagotovili donatorji.

Kot je na današnjem slavnostnem odprtju prenovljenega oddelka poudaril direktor Splošne bolnišnice Jesenice Janez Poklukar, je bil porodni blok nazadnje obnovljen leta 1985, zato je bila oprema že močno iztrošena in potrebna celovite prenove. Bistvena težava pa je bila v tem, da prostori porodnicam niso zagotavljali zasebnosti. Lansko poletje so se zato prednostno lotili 30.000 evrov vredne preureditve dveh porodnih sob v tri ločene sobe, s čimer so porodnicam zagotovili intimnost. Vendar da bi porodnicam in njihovim spremljevalcem omogočili še boljše okolje, bi bilo treba prenoviti tudi druge prostore, za kar pa je zmanjkalo sredstev.

Dobrodelna akcija

Zaposleni so se zato skupaj z vodstvom bolnišnice odločili, da začnejo z dobrodelno akcijo Od velikih ljudi za male - za lepši začetek novega življenja, s katero bi pridobili sredstva za 60.000 evrov vredno drugo fazo obnove. Številni donatorji so prispevali denar, material in delo v skupni vrednosti približno 37 tisoč evrov, preostala potrebna sredstva pa je zagotovila bolnišnica. Letošnjo pomlad so se tako lahko lotili prenove sanitarnih prostorov za porodnice in zaposlene, prostora za zaposlene, operacijske dvorane ter prostora za prvi pregled novorojenca. "Tako prenovljen porodni blok nudi porodnicam primerno, varno in zasebno okolje," je zadovoljna v. d. predstojnice ginekološko-porodniške službe Eva Macun.

Kot je opozorila, pa so še vedno nekateri prostori na oddelku zastareli in nefunkcionalni, zato želijo izvesti še tretjo fazo obnove, za katero bodo prav tako zbirali sredstva. Načrti za ureditev prostorov za sobivanje družine in za redno nego novorojenčkov so že pripravljeni, za njihovo uresničitev pa bi potrebovali okoli 30 tisoč evrov. V jeseniški bolnišnici se je lani rodilo okoli 750 otrok in Poklukar računa, da bodo to številko dosegli tudi letos. "Četudi se v Sloveniji že opaža rahel upad števila rojstev, na Jesenice zaradi dodane vrednosti, ki jo zagotavlja naš porodniško-ginekološki oddelek, prihajajo porodnice iz cele Slovenije in število rojstev pri nas ostaja enako oziroma se utegne celo nekoliko povečati," je pojasnil Poklukar.

Jeseniška porodnišnica je letos znova obdržala naziv novorojencu prijazna porodnišnica, komisija pa je ugotovila tudi materam prijazno oskrbo. V zahvalo za vse donacije pa se je vodstvo bolnišnice odločilo, da spremljevalcem porodnic ne bo več zaračunavalo prisotnosti pri porodu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.