Zdravje > Aktualno
55192 ogledov

Dr. Samo Zver: Tega ne bom delal, raje grem kopat jarke

Dr. Samo Zver Miran Juršič Dr. Samo Zver
Pred četrtkovo splošno razpravo v državnem zboru so se znova oglasili pri Zdravniški zbornici Slovenije, kjer zakonu ostro nasprotujejo.

V državnem zboru bo ta teden potekala razprava o Zakonu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (PPKŽ), ki so ga pripravili pri Združenju za dostojno starost Srebrna nit. "Glas poslanca, poslanke za Zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je uresničitev ustavne posredniške demokracije. Je dejanje usmiljenja za vse, ki v tem hipu neznosno trpijo, je podoživitev situacije, ki bi doletela koga od najdražjih, je človeško zavedanje, da si na vrsti lahko tudi sam. Kaj bi storil tedaj? Glas proti zakonu je nepopravljiva življenjska napaka", pravi soavtor zakona Dr. Andrej Pleterski. 

Zdravniške organizacije ostro proti

Pred četrtkovo splošno razpravo so se znova oglasili pri Zdravniški zbornici Slovenije, kjer zakonu ostro nasprotujejo. Kot so zapisali, je predlagani zakon"v diametralnem nasprotju z njihovim osnovnim poslanstvom, zato so tudi večinsko proti in ne želijo prevzeti vloge izvajalca zakona." V omenjeni zdravniški organizaciji opozarjajo, da bi se morali posvetiti izboljšanju paliativne oskrbe, kjer smo po njihovem v velikem zaostanku. "Spremembe, ki jih prinaša zakon o evtanaziji, so bistveno globje od populističnega razglašanja naprednosti in človekove avtonomije. Ljudje si želijo čim boljša zdravljenja tudi pri težkih boleznih ter da življenje preživijo čim bolj kvalitetno, kažejo izkušnje zdravnikov, ki spremljajo bolnike in njihove svojce v najtežjih trenutkih," navajajo. 

V razpravo o zakonu, ki določa pogoje, pod katerimi je lahko sprejeta odločitev o prostovoljnem končanju življenja, sta se vključila tudi ugledna zdravnika; predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana Samo Zver ter Erik Brecelj z Onkološkega inštituta. 

Zver: "Lahko grem kopat jarke"

"Kdo sem jaz, da bom odtegnil življenje nekomu drugemu? Kdo? V življenju nisem naredil ničesar, kar ne bi bilo prav. Stvari, ki se mi zdijo zavržne, ne bom počel. Če bo moja zdravniška usoda pogojevana s tem, ali bom to naredil ali ne, ne bom. Znam kaj drugega. Lahko grem kopat jarke," je dejal Zver.

Brecelj: "Raje vrnem licenco"

V primeru, da bo zakon zdravnikom naložil izvajanje evtanazije, "raje vrnem licenco,"pa pravi Erik Brecelj. "130 tisoč ljudi nima družinskega zdravnika, sedaj jim bomo pa ponujali evtanazijo? Sedaj bom nesramen – dame, ki to ponujajo, zelo hitro pridejo do zdravnika. Kaj pa ljudje izven Ljubljane, ki ne morejo priti do zdravnika, ki nimajo zvez, da bi prišli do tistega, kar plačujejo? Vse življenje zavarovanje. Ali kdo pomisli nanje? A njim bomo pa ponujali evtanazijo? V Sloveniji ni prostora niti za debato o evtanaziji, ker imamo toliko stvari neurejenih, začenši s paliativno medicino."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 61
  • Zvono 12:58 07.marec 2024.

    Potem pa le kramp in lopato v roke, pa pojdite!

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 08:47 05.marec 2024.

    Zdravi ne vedo kaj je to umiranje na dolgi rok . A vi mislite da je klinicno mrtvim vsec, da jih pikamo in ozivljamo? Po 42 letih dela z bolniki vem, da je za marsikoga smrt resitev. To najbolje razumejo ...prikaži več Veterinarji, upam da jim ne prepovejo evtanazije pri zivalih.

  • Ender3 22:03 04.marec 2024.

    V ZDA so nedavno hoteli obsojenca zakonito usmrtiti. Po osmih poizkusih so odnehali. Razlog pa, ker mu niso uspeli najti žile. Torej usmrtitev tudi, če je zakonita ni enostavna. Verjamem, da žile ni izkal kakšen izkušen zdravnik..